Splendido nie popada w rutynę

Julia Kafka
29-06-2001, 00:00

Splendido nie popada w rutynę

„Droga Julio” — tak zaczął list pewien Romeo, który zaprosił mnie do swojego Teatru Sztuki Kulinarnej. O mało z wrażenia trupem nie padłam. Potem okazało się, że nadawcą tego pisma jest Dariusz Waloszczyk, szef wrocławskiej restauracji Splendido — moim zdaniem, jednej z najlepszych w kraju. Urocze, prawda?

Karierę wrocławskiego Splendido obserwuję z uwagą od pierwszych dni istnienia tego lokalu. I ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu, przemijający czas nie zdołał zaszkodzić wysokiemu poziomowi kuchni oraz obsługi. Czego nie można powiedzieć o wielu innych restauracjach, które zdarzyło mi się odwiedzać w ciągu ostatnich kilku lat.

Czas zasiąść do stołu.

Na początek, zresztą zgodnie z sugestią mojego cichego adoratora, zamówiłam pescacio z płatków łososia i soli. Niezłe. Nie mniej entuzjastycznie moje podniebienie zareagowało na aromatyczne terrine z wątróbek gęsich, czyli foie gras. Płatki z piersi wędzonej kaczki również zasługują na najwyższe słowa pochwały. A teraz przystawki na ciepło, a wśród nich wyśmienita sałatka Canaletto z gorącymi płatkami dzikiej kaczki marynowanej w starym armaniaku z malinowym winegret. Sałatki: polecam wszystko i to obowiązkowo.

Z zup grzechu warta jest przede wszystkim borowikowa. No i dania główne: wybór duży i pasjonujący. Tym, którym niestraszne BSE, rekomenduję polędwicę z pieca faszerowaną prawdziwkami, następnie tournedo wołowe z grilla, a na koniec fileciki z polędwiczek cielęcych. A teraz skok na głęboką wodę, czyli ryby. Nie wolno przeoczyć kombinacji łososia i sandacza we francuskim cieście z bakaliowym farszem. Apetyczna jest również sola z Dover na maśle migdałowo- -czosnkowym z marchewkowym spaghetti. Na koniec mus truskawkowy, doskonała kawa i słodka drzemka na wygodnej sofie w ustronnym kącie antresoli.

I na koniec jeszcze jedno. Tak kompetentnej i sympatycznej obsługi jeszcze nigdy nie spotkałam. Brawo!

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Julia Kafka

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Splendido nie popada w rutynę