Sprawozdanie Grupy AMBRA na temat informacji niefinansowych
za rok obrotowy 2021/2022
Pozostałe aspekty oddziaływania na środowisko
Zmiany klimatyczne na świecie
Obserwowane od lat globalne ocieplanie się klimatu może wpłynąć w przyszłości na brak możliwości uprawy
winorośli w tradycyjnych regionach winiarskich – Włochy, Hiszpania, Francja, Portugalia, Kalifornia,
Republika Południowej Afryki, Australia – i przesunąć je do obszarów, w których obecnie uprawy winorośli
nie są możliwe.
Te zmiany mogą z kolei mieć wpływ na Grupę AMBRA w zakresie łańcucha dostaw: zmniejszenie dostępności
dotychczasowo kupowanych przez Grupę produktów i wzrost ich cen.
Z uwagi na globalną skalę tego zjawiska zarządzanie zmianami klimatu nie jest jednak co do zasady możliwe
na poziomie spółek Grupy AMBRA. W swojej działalności Grupa AMBRA stosuje jednak od lat szereg działań
obejmujących stałe monitorowanie rynku pod kątem ewentualnych zmian dostępności i cen wina, liczebności
i dywersyfikacji asortymentu (w portfelu AMBRA Brands Sp. z o.o.) jest blisko 1000 różnych produktów z
wielu krajów), elastyczności zmian kierunków zakupów, które mogą pozwolić na minimalizację skutków tego
ryzyka.
Spółki Grupy AMBRA w miarę swoich możliwości przyczyniają się do ograniczenia negatywnego
bezpośredniego i pośredniego wpływu swojej działalności operacyjnej na zmiany klimatyczne, co zostało
opisane w kolejnych rozdziałach.
Surowce i materiały produkcyjne
Główne rodzaje surowców i materiałów do produkcji wyrobów gotowych obejmują opakowania szklane
(butelki), opakowania papierowe i kartonowe, wino, soki owocowe i cukier.
Spółki produkcyjne Grupy AMBRA (AMBRA S.A. i ZAREA S.A.) przy zakupach większości butelek i cukru
korzystają z wspólnej grupy zakupowej ze spółkami Grupy Schloss Wachenheim AG, która negocjuje ceny
dla wszystkich spółek produkcyjnych w grupie. Dostawcami butelek i cukru są producenci europejscy.
Pozostałe główne surowce nabywane są indywidualnie przez AMBRA i ZAREA. Opakowania kartonowe
pochodzą od lokalnych producentów, wina bazowe od dostawców włoskich, a soki owocowe (jabłkowe,
gruszkowe, wiśniowe, porzeczkowe, agrestowe) od lokalnych sadowników, plantatorów i producentów
soków (w Polsce głównie z Lubelszczyzny i Mazowsza).
Wpływ transportu
Pośredni wpływ transportu produktów do klientów i konsumentów został zidentyfikowany w badaniu
istotności jako znaczące zagadnienie niefinansowe.
Pośredni wpływ spółek Grupy AMBRA na środowisko naturalne w zakresie transportu obejmuje następujące
obszary oddziaływania:
Zanieczyszczenie atmosfery przez substancji emitowane przez silniki pojazdów transportowych (związki
azotu, siarki i metali, lotne związki organiczne, dwutlenek węgla),
Zużywanie infrastruktury drogowej, natężenie ruchu drogowego, bezpieczeństwo użytkowników dróg,
Poziom hałasu i wibracji.
Dostawy zakupionych surowców i materiałów produkcyjnych oraz towarów handlowych zakupionych od
odbywają się środkami transportu zapewnionymi przez dostawców.
Spółki Grupy AMBRA nie posiadają własnych środków dużego transportu, dlatego dostawy wyrobów
wyprodukowanych przez spółki Grupy i produktów zakupionych przez spółki Grupy od zewnętrznych
wytwórców do klientów wykonywane są przez zewnętrznych usługodawców – firmy świadczące
kompleksowe usługi logistyczne (obsługa magazynowa i dostarczanie produktów do klientów), za wyjątkiem
części dostaw spółki AMBRA Brands Sp. z o.o. do restauracji, które wykonywane są z wykorzystaniem 3
mniejszych samochodów dostawczych.
W celu zmniejszania negatywnego wpływu na środowisko spółki Grupy AMBRA od lat współpracują z
renomowanymi dostawcami usług logistycznych, którzy w założeniach działania deklarują nie tylko
skuteczność, terminowość i bezpieczeństwo dostaw, ale także dbałość o realizację usług przy założeniu
zrównoważonego rozwoju (nacisk na redukcję emisji gazów cieplarnianych, bezpieczeństwo i rozwój
pracowników, oszczędne zużycie materiałów i mediów, przestrzeganie i promowanie zasad etyki biznesu).
Pozostałe zagadnienia środowiskowe
[SIN: E.4.1.] Działalność zakładów produkcyjnych spółek Grupy AMBRA nie jest prowadzona na obszarach
chronionych lub cennych przyrodniczo, dlatego nie jest prowadzony monitoring przyrodniczy.
[SIN: E.7.1.] Oddziaływanie procesów produkcyjnych na lokalne środowisko naturalne jest nieznaczące
(zakłady nie emitują uciążliwych zapachów, spalin, hałasu). Ewentualne uciążliwości dla najbliższego
otoczenia zakładów mogą wynikać z korzystania z transportu drogowego, potencjalnego zwiększenia