Superser robią w…. Norwegii

opublikowano: 22-11-2016, 22:00

Norwegia nie jest powszechnie uważana za miejsce, gdzie robi się najlepsze sery.

Tym większe było zaskoczenie, kiedy ogłoszono wyniki 2016 World Cheese Awards. Nagrodę najlepszego sera na świecie w tym roku zdobył Kraftkar wyprodukowany przez norweską firmę rodzinną Tingvollost. Tak zdecydowało 266 jurorów konkursu, który odbył się w hiszpańskim San Sebastian. — Brak mi słów.

To absolutnie fantastyczne dla małej, rodzinnej firmy jak Tingvollost — powiedział Gunnar Waagen, jej szef. Tingvollost produkuje tylko 20 ton sera rocznie. Wykorzystuje do tego mleko własnych krów. W konkursie uczestniczyło ponad 3 tys. serów wyprodukowanych przez firmy z 31 krajów.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu