Superser robią w…. Norwegii

Norwegia nie jest powszechnie uważana za miejsce, gdzie robi się najlepsze sery.

Tym większe było zaskoczenie, kiedy ogłoszono wyniki 2016 World Cheese Awards. Nagrodę najlepszego sera na świecie w tym roku zdobył Kraftkar wyprodukowany przez norweską firmę rodzinną Tingvollost. Tak zdecydowało 266 jurorów konkursu, który odbył się w hiszpańskim San Sebastian. — Brak mi słów.

To absolutnie fantastyczne dla małej, rodzinnej firmy jak Tingvollost — powiedział Gunnar Waagen, jej szef. Tingvollost produkuje tylko 20 ton sera rocznie. Wykorzystuje do tego mleko własnych krów. W konkursie uczestniczyło ponad 3 tys. serów wyprodukowanych przez firmy z 31 krajów.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Superser robią w…. Norwegii