Światowa produkcja wina najniższa od 60 lat

aktualizacja: 24-04-2018, 14:02

Produkcja wina na świecie spadła w 2017 r. do najniższego poziomu od 60 lat, poinformowała międzynarodowa organizacja winiarzy OIV.

Wszystko za sprawą złych warunków pogodowych w Unii Europejskiej, które przełożyły się na drastyczny spadek produkcji we wspólnocie.

Łącznie wyprodukowano w ubiegłym roku 250 mln hektolitrów wina czyli o 8,6 proc mniej niż w roku 2016.

To najniższy poziom od 1957 r., gdy wyprodukowano zaledwie 173,8 mln hektolitrów.
Unijni winiarze, którzy wyjątkowo mocno ucierpieli z powodu złej pogody, wyprodukowali aż o 14,6 proc. mniej trunku czyli 146 mln hektolitrów.

Jednocześnie odnotowano w ubiegłym roku wzrost o 1,8 proc. konsumpcji wina do około 243 mln hektolitrów. Najwięcej trunku z winogron wypito w Stanach Zjednoczonych (32,6 mln hektolitrów)i  we Francji (27 mln).

Największym eksporterem pod względem ilości była Hiszpania, do której należy 20,5 proc. światowego rynku. Pod względem wartości natomiast, najwięcej wyeksportowała Francja – 9 mld EUR.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Łasica

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Światowa produkcja wina najniższa od 60 lat