Światowe ceny cukru biją rekordy

WST, BLOOMBERG
opublikowano: 22-11-2010, 00:00

Ceny surowego cukru mogą odbić od największego od 22 lat spadku po tym, jak zostali skuszeni inwestorzy liczący, że globalny popyt przerośnie dostawy surowca. Ostatnio notowania cukru znalazły się na najniższym poziomie od lipca 1988 r., na co wpłynęły m.in. obawy, że Chiny podniosą koszty pożyczek, co osłabi rynek surowcowy. Kilka dni wcześniej ceny cukru osiągnęły 29-letni szczyt po spekulacjach związanych z niskimi zbiorami ze względu na powodzie i susze w Brazylii, Rosji i Pakistanie. Nadwyżka surowego cukru może spaść w latach 2010-11 do 2 mln ton. Przed dwoma miesiącami szacowano ją na 3,22 mln ton.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: WST, BLOOMBERG

Polecane