Święta i karnawał w dobrym nastroju

Danuta Hernik
17-12-2001, 00:00

Przy kupnie wina na ogół kierujemy się własnym gustem i wybieramy te gatunki, które znamy i lubimy. Pewne problemy pojawiają się przy doborze właściwego trunku do konkretnego dania. Demokratyczny savoir-vivre daje nam pod tym względem coraz większą swobodę, ale ogólne zasady pozostają niezmienne. Poniżej zamieszamy tzw. tabelę Stefana, w której gatunki wina (wg nazw szczepów winogron) dobrane są do posiłku.

Wołowina, baranina

Potrawy z tych mięs dobrze komponują się z winami mocnymi, ciężkimi — Cabernet Sauvignon, Syrah Red Zinfendel, Pinot Noir lub Merlot Montepulciano.

Wieprzowina, szynka

Ze względu na wysoką zawartość soli i tłuszczu w kiełbasach, dla zachowania równowagi, polecane są lekko słodkie wina — White Zinfendel, Chenin, Sauvignon, Fume Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir oraz Gamay z Beaujolais, Cabernet France Silvaner.

Drób

Ze względu na różne sposoby przyrządzania drobiu, wybór wina jest wręcz nieograniczony — Chardannay, Sauvignon, Fume, Chenin Blanc, White Zinfendel, Gamay Beaujolais, Muscadet.

Makarony

Wszystko zależy od sosów i sposobu przygotowania makaronu: zapiekany z sosem mięsnym — wino pełne, zdecydowane, makaron gotowany — wina delikatne, Red Zinfendel, Cabernet Sauvignon Barbera, Brunello.

Ryby, skorupiaki

Do większości potraw rybnych podaje się wina białe, różowe, w tym również musujące i szampany — Chardonnay, Sauvignon Chenin, Fume Blanc, Pinot Noir, Aligote, Gewűrztraminer.

Sery

Decyduje tu rodzaj i zapach sera: ser kozi — Fume Blanc, inne sery — wina o posmaku owocowym — Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Fume Blanc, Riesling.

Desery

Zdecydowanie wina białe słodkie, schłodzone lub szampan i wina musujące. Dobre są wina czerwone z południa Włoch lub Hiszpanii — Muscat, Tokay, Chardonnay, Sauvignon Blanc.

Na podstawie „Kuchnia i piwniczki pałacowe” Stefan A. Gradowski, Prószyński i S-ka

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Danuta Hernik

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Święta i karnawał w dobrym nastroju