Świętując z napitkiem

  • Tomasz Kolecki-Majewicz
29-11-2013, 00:00

Wigilijno-bożonarodzeniowe zasiadanie przy stole zazwyczaj traktujemy jako całość. A przecież pierwszego z owych dni na stole królują potrawy postne, ale już kolejnego ruszamy ku treściwszej strawie. Dyspensy dotknęły i ten czas, więc często łączymy boskie i cesarskie — poszcząc jadłem, świętując napitkiem.

Jakie wina będą najlepszym towarzystwem dla klasycznych dań obydwu części najweselszego ze świąt? Zaproponuję niespodziankę. Otóż zazwyczaj myślimy o Burgundach obu kolorów, mozelskich i reńskich cudeńkach z Rieslinga, czasem przypomnimy sobie o tokaju, porto, chianti i północnorodańskich Syrah i Viognier. A przecież jest kontynent, którego historia jest bardzo związana z wieloma krajami Europy i w którym kultywuje się dziedzictwa różnych narodów. Co najważniejsze — i winiarsko, i historycznie ma konotacje z Polską, zwłaszcza ze Śląskiem. Dzięki temu jego wina świetnie...

Historia nie kończy się tutaj...

Kup subskrypcję Pulsu Biznesu i zyskaj nieograniczony dostęp do serwisu.

Basic
  • Nieograniczony dostęp do newsów, analiz i komentarzy „Pulsu Biznesu”
  • Milion archiwalnych artykułów
  • Aplikacja na smartfony i tablety
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach dnia
79 zł 64,23 zł netto
229 zł 186,18 zł netto
449 zł 365,04 zł netto
769 zł 625,20 zł netto
Premium
  • Nieograniczony dostęp do newsów, analiz i komentarzy „Pulsu Biznesu”
  • Milion archiwalnych artykułów
  • Aplikacja na smartfony i tablety
  • Powiadomienia i newslettery o najważniejszych informacjach dnia
  • Unikatowe raporty branżowe
  • Wszystkie e-wydania „Pulsu Biznesu” wcześniej niż w papierze — już o 22:00
  • Dostęp do systemu wiedzy prawnej LexBiznes
  • 5% rabat na szkolenia i konferencje
129 zł 104,87 zł netto
369 zł 300,00 zł netto
649 zł 527,64 zł netto
1099 zł 893,50 zł netto
1389 zł 1129,27 zł netto
1699 zł 1381,30 zł netto

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Świat / Świętując z napitkiem