Sztuka warszawskiej gastronomii [WIDEO]

Justyna SmolińskaJustyna Smolińska
opublikowano: 2024-08-23 13:00

Polonistka, prawniczka, historyczka sztuki i didżejka, a teraz... restauratorki. Katarzyna Zbikowska, Sylwia Zarembska i Marianna Zjawińska to właścicielki znanych warszawskich lokali gastronomicznych.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Kasia i Sylwia zaczynały od foodtrucka z meksykańskim jedzeniem, by później otworzyć Bar Pacyfik w centrum Warszawy. Marianna to z kolei założycielka i twórczyni kultowego lokalu instytucji Prochownia Żoliborz. Wspólnie zarządzają też mieszczącą się w budynku Muzeum Sztuki Nowoczesnej restauracją Paloma nad Wisłą oraz, jak same mówią, perłą w ich gastronomicznej koronie, czyli restauracją Paloma Inn.

Nam opowiadają o swoich początkach, szukaniu inwestora, największych wyzwaniach, planach na przyszłość i o tym, jak prowadzi się biznes gastronomiczny w Polsce.