Szwajcarzy wyprodukowali czekoladę z mlekiem osła

AD, TheLocal.ch
21-11-2016, 12:46

Szwajcarski producent czekolady z kantonu Vaud chwali się wypuszczeniem na rynek pierwszej w kraju czekolady z mlekiem osła. Rynku szuka wśród europejskich alergików.

Za pomysłem stoi szwajcarskie stowarzyszenie Eurolactis, które 2 lata temu namówiło do tekstów cukiernika Gérarda Forneroda z Morges w kantonie Vaud. Pierwsze produkty, w których mleko krowie zastąpił mlekiem osła pozytywnie przeszły próby smakowe, więc firma Forneroda postanowiła rozwinąć regularną produkcję. Padło na czekoladę, w której się specjalizowali.

ZA MAŁO SUROWCA:
Zobacz więcej

ZA MAŁO SUROWCA:

Problemem dla producenta czekolady z osła jest na razie zbyt mała liczba hodowców sprzedających ośli nabiał bagsgroove/Flickr

Inspirator przedsięwzięcia, założyciel Eurolactisu Pierluigi Orunesu jest pełen optymizmu jeśli chodzi o możliwości sprzedaży. Nadzieją są alergicy, których nie brakuje w całej Europie. Problemem jest natomiast niedobór producentów mleka z osła. Póki co surowiec do produkcji czekolady sprowadzany jest z Włoch.

- To innowacyjny produkt, który przede wszystkim udowadnia, że wyroby z mlekiem osła smakują lepiej niż te z mlekiem krowim - mówi Pierluigi Orunesu.

Podkreśla, że właśnie ośli nabiał ma najbardziej zbliżony skład do mleka ludzkiego, w dobry sposób wypływając na system odpornościowy organizmu. Bywa więc dobrą alternatywą nie tylko dla alergików, ale nawet dla niemowląt. Orunesu lubi przywoływać swoje spotkanie z papieżem Franciszkiem, w czasie którego Ojciec Święty przyznał się, że sam w dzieciństwie karmiony był właśnie mlekiem oślicy.

O rodzącym się boomie na alternatywny nabiał pisaliśmy w "Pulsie Biznesu" >>tutaj 

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: AD, TheLocal.ch

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Szwajcarzy wyprodukowali czekoladę z mlekiem osła