Trochę drogi tuńczyk w Tokio

DI, PAP
08-01-2017, 22:00

Aż 74,2 mln JPY, czyli 637 tys. USD zapłacono na aukcji w Tokio za ważącego 212 kg tuńczyka błękitnopłetwego.

Cena za kilogram wyniosła 350 tys. JPY, czyli ponad 3 tys. USD. Była to druga co do wielkości kwota w historii aukcji. Szósty rok z rzędu jej zwycięzcą został Kiyoshi Kimura, właściciel sieci restauracji Sushi Zanmai. To właśnie on w 2013 r. wydał na tuńczyka rekordowe 155,4 mln JPY (1,33 mln USD).

Tak jak co roku podczas rozmowy z dziennikarzami ten znany 64-letni biznesmen, który próbuje w ten sposób przyciągnąć do swoich restauracji media i turystów, zażartował, mówiąc, że ryba była „raczej droga”. Na targu Tsukiji, jednej z głównych atrakcji turystycznych japońskiej stolicy, prawie codziennie odbywają się aukcje tuńczyka, ale najwięcej emocji wzbudzają pierwsze licytacje w roku — nabywcy są wówczas gotowi wydać o wiele więcej niż zwykle.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Trochę drogi tuńczyk w Tokio