W UE wzrośnie produkcja wołowiny, wieprzowiny i baraniny

08-08-2004, 19:51

W krajach UE do roku 2010, produkcja i konsumpcja wołowiny i wieprzowiny wzrośnie o 10 proc., a baraniny o 1,3 proc. - szacuje w najnowszym numerze Biuletynu Informacyjnego Agencja Rynku Rolnego. Według prognoz Komisji Europejskiej, na które powołuje się ARR, przyjęcie nowych krajów do Wspólnoty spowoduje podwyższenie przewidywanego poziomu produkcji i konsumpcji wołowiny o około 10 proc.

W 2010 r. państwa UE będą produkowały łącznie 8 mln ton mięsa wołowego. Obecnie produkują niecałe 7,5 mln ton.

Jak szacują eksperci ARR, rozszerzenie UE dodatkowo spowoduje, że średnia cena wołowiny na terenie Unii obniży się o około 50-70 euro za tonę.

Akcesja nowych członków wywoła też zmiany na rynku wieprzowiny. Związane one będą przede wszystkim ze wzrostem siły nabywczej i w konsekwencji popytu na wieprzowinę w dziesiątce nowych państw członkowskich.

ARR prognozuje, że w krajach UE produkcja wieprzowiny wzrośnie do 2010 roku do 23 mln ton, a w nowych państwach członkowskich konsumpcja tego rodzaju mięsa i jego przetworów wzrośnie o ok. 20 proc.

Według ARR, część wzrostu może być spowodowana przejściem dotychczasowych producentów wołowiny na rynek wieprzowy. Prognoza Agencji przewiduje także, że do 2010 r. o 1,3 proc. może wzrosnąć produkcja baraniny i jagnięciny.

Zdecydowanie większy wpływ na unijny rynek baraniny może mieć przyjęcie do UE Rumunii i Bułgarii (co może nastąpić w 2007 r.), w których stada owiec, jak się szacuje, łącznie wynoszą 9,4 mln sztuk. To spowoduje, że pogłowie tych zwierząt w UE wzrośnie o 8 proc., a produkcja baraniny i jagnięciny o 5 proc - prognozuje ARR.

Zdaniem ekspertów ARR, poszerzenie UE stwarza państwom wstępującym do Wspólnoty możliwość odbudowania stad i rozwoju sektora owczarskiego, szczególnie, że rozszerzenie przyniosło szerszy dostęp do unijnych rynków zbytu dla baraniny, zwłaszcza we Francji, Włoszech, Grecji i Niemczech.

ARR przewiduje także, że podobnie jak rynek wieprzowiny, wzrost produkcji i konsumpcji czeka rynek mięsa drobiowego, głównie dzięki rosnącemu popytowi ze strony nowych państw członkowskich.

Według prognoz Komisji Europejskiej produkcja drobiu wzrośnie z 10,9 mln ton w 2004 r. do 11,9 mln ton w 2010 r.

ARR podaje także, że obecnie wśród dziesięciu nowych państw członkowskich największym konsumentem mięsa drobiowego są Węgry, gdzie roczne spożycie drobiu wynosi 38 kg na osobę. W Polsce spożywa się rocznie 21,3 kg drobiu na osobę.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / W UE wzrośnie produkcja wołowiny, wieprzowiny i baraniny