Wartość eksportu produktów rybołówstwa wzrosła o 18,2 proc.

  • PAP
opublikowano: 19-06-2019, 07:26

Polskie zakłady sprzedały w pierwszym kwartale tego roku za granicę produkty rybołówstwa za niemal 2,6 mld zł. To o 18,2 proc. więcej niż rok wcześniej. Najwięcej pod względem wartości sprzedaliśmy łososi - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

Z danych IERiGŻ wynika też, że w pierwszym kwartale eksport produktów rybołówstwa wzrósł pod względem masy o 16,4 proc. do 159,8 tys. ton.

Zwiększono wywóz wszystkich głównych grup produktów rybnych - filetów i mięsa z ryb o 2,7 proc. do 24,61 tys. ton, ryb wędzonych o 5,5 proc. do 15,30 tys. ton oraz przetworów i konserw z ryb - o 2,2 proc. do 39,12 tys. ton.

IERiGŻ podaje, że w ujęciu gatunkowym największą wartość wywozu miały łososie (1,36 mld zł, wzrost o 16 proc.), dorsze (183 mln zł, wzrost o 9,5 proc.), śledzie (156 mln zł, spadek o 7 proc.), mintaje (104 mln zł, wzrost o 58,4 proc.) oraz pstrągi (99 mln zł, wzrost o 31,8 proc.).

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu