Węgry: Fipronil wykryto w jajkach pochodzących z Węgier

PAP
opublikowano: 21-08-2017, 19:56
aktualizacja: 21-08-2017, 19:57

Obecność zakazanego w produkcji żywności fipronilu wykryto w partii świeżych jajek pochodzących z Węgier – poinformował w poniedziałek Narodowy Urząd Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (Nebih).

Fipronil wykryto podczas rozpoczętej na początku sierpnia kontroli jajek i produktów jajecznych w laboratorium Nebihu.

Urząd bada okoliczności skażenia jajek oraz sprawdza, czy ma ono związek z europejską aferą związaną ze skażeniem jajek fipronilem. Zlecono też wycofanie skażonych partii z obrotu. Jak dodano, niewskazane jest spożywanie skażonych jajek przez dzieci.

Nebih powiadomił w zeszłym tygodniu o wykryciu na Węgrzech fipronilu w 4 partiach jajek – 3 z Niemiec i jednej z Polski – lecz w ilościach dopuszczalnych normą. Przedstawiciel Nebihu zalecił wówczas, by do czasu wyjaśnienia sprawy skażenia jajek w różnych państwach Europy węgierscy konsumenci wybierali jajka krajowe.

Jak informowała Komisja Europejska, skażone fipronilem jaja pochodzące z ferm w Holandii, Belgii, Niemczech i Francji wykryto w 15 krajach Unii Europejskiej i dwóch spoza niej; trafiły one też do Polski.

W wyniku afery zamknięto setki farm, a sprzedaż dziesiątek milionów jaj została wstrzymana.

Fipronil jest środkiem zwalczającym wszy, kleszcze i roztocza i może być używany w Unii Europejskiej w hodowli zwierząt domowych, ale nie w produkcji żywności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję "umiarkowanie toksyczną" w przypadku spożycia znacznych ilości; może być szkodliwy dla nerek, wątroby i tarczycy.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Węgry: Fipronil wykryto w jajkach pochodzących z Węgier