Whisky "dojrzewała" 100 lat w lodach Antarktydy

DI, PAP
13-08-2010, 18:23

Kilka tygodni trwał proces bardzo ostrożnego odmrażania skrzynki szkockiej whisky, która przetrwała ponad 100 lat w lodach nowozelandzkiej części Antarktydy: po otwarciu okazało się, że trunek zachował znakomity smak.

Skrzynka z jedenastoma butelkami whisky marki McKinlay & Co wyprodukowanej w 1896 i 1897 roku, została odnaleziona pod lodem w 2006 roku. Umieszczono ją w specjalnej chłodni urządzonej w Muzeum Canterbury w nowozelandzkim mieście Christchurch.

Nowozelandzcy archeolodzy odkryli ją w lodowcu, pod namiotem pozostawionym przez irlandzkiego podróżnika i odkrywcy Ernesta Shackeltona. W latach 1907-1909 podjął on kilka nieudanych wypraw z zamiarem dotarcia do Bieguna Południowego.

W ostatniej wyprawie, gdy pozostało mu do celu 160 kilometrów, jego ekspedycja musiała zrezygnować, ponieważ zabrakło jej żywności. Prawdopodobnie wtedy pozostawił skrzynkę z alkoholem.

Wkrótce, w 1911 roku, Biegun Południowy zdobył Norweg Roald Amundsen.

O zapomnianym już niemal Shackeltonie znów jest głośno w Nowej Zelandii i sąsiedniej Australii za sprawą odnalezionej skrzynki znakomitego napoju.

Po odmrożeniu, eksperci pobrali próbki trunku za pomocą strzykawki wprowadzanej do butelek przez korek. Stwierdzili, że whisky zachowała swą płynność, smak i aromat, mimo iż przez ponad 100 lat pozostawała w temperaturze minus 30 stopni Celsjusza.

Specjaliści z nowozelandzkiej destylarni whisky, która nadal jest dystrybutorem marki McKinlay, poddają teraz próbki analizie laboratoryjnej, aby odzyskać dawno zapomnianą receptę, według której była produkowana.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Whisky "dojrzewała" 100 lat w lodach Antarktydy