Wina węgierskie i bułgarskie

Ewa Bęczkowska
30-11-2001, 00:00

Niedawno mieliśmy okazję gościć w Polsce prezydentów z krajów Europy Środkowej i Wschodniej na konferencji zwołanej przez Aleksandra Kwaśniewskiego, prezydenta RP, dotyczącej zwalczania terroryzmu. Tego dnia podczas oficjalnego obiadu serwowano między innymi białe wino węgierskie, wytrawny Tokaj Oremus Furmint-dry, rocznik 2000 (cena 37 zł). Producenci z tego regionu nie pamiętają tak dobrego rocznika od kilkudziesięciu lat, twierdzą, że jest on najlepszy w minionym stuleciu. Trudno się z tym nie zgodzić, bo wino jest wyjątkowo bogate, eleganckie, aromatyczne. Posiada wyczuwalne owoce takie jak suszone jabłka, morele, pigwy oraz orzechy. W smaku czyste i zrównoważone z orzeźwiającą cytrusową kwasowością. Finisz długi i miękki z akcentem migdałowym.

Pochodzi z Oremus, piwnicy, która dzięki inwestycjom hiszpańskiej bodegi Vega Sicilia odzyskała dawną świetność i daje jedne z najznakomitszych win w regionie.

Dodatkowo w tym tygodniu polecamy bułgarskie Domaine Boyar Cabernet Sauvignon Premium Oak’ 98. To subtelne, dojrzewające we francuskich beczkach dębowych, wino podawane jest do dań głównych, np. combru z sarny w jarzynach z kluseczkami. To prestiżowe wino bułgarskie o intensywnym wiśniowym kolorze, zapachu dojrzałej czarnej porzeczki z nutą wanilii, delikatnie pieprzowe w smaku, niezbyt ciężkie, miękkie, soczyste i dojrzałe.

Jarosław Cybulski prezes Centrum Wina, prezes Stowarzyszenia Sommelierów w Polsce, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Znawców Gastronomii Francuskiej

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Ewa Bęczkowska

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Po godzinach / Wina węgierskie i bułgarskie