Wina włoskie

Ewa Bęczkowska
29-03-2002, 00:00

Jarosław Cybulski* o winach

Wtym tygodniu na wielkanocny stół polecamy wina włoskie firmy Antinori: czerwone Badia a Passignano Chianti Classico Riserva 1998 oraz białe wino Cervaro Della Sala Toscana I.G.T. 1999. Zasługą firmy Antinori, jednego z najbardziej liczących się producentów win toskańskich, jest odrodzenie tradycji winiarskich w tym regionie. Firma wytwarza między innymi jedne z najsłynniejszych tzw. supertoskanów: Solaia i Tignanello. Cieszy się międzynarodową renomą, a jej produkty zyskują najwyższe oceny specjalistycznych magazynów winiarskich. Firma poświęciła wiele wysiłku i środków w celu wypracowania optymalnych metod produkcji wina. Jednym z takich przykładów jest Cervaro z Umbrii, uznawane za najlepsze wino włoskie. Sporządzone zostało w 80 proc. ze szlachetnej odmiany chardonnay, a w 20 proc. z lokalnej odmiany grechetto, dojrzewającej w beczkach dębowych.

Dzięki domieszce grechetto wino różni się od innych win opartych na chardonnay, znanych z Europy i Nowego Świata. Idealne na świąteczny stół, w cenie 180 zł.

Badia a Passignano, w cenie 135 zł, reprezentuje najwyższy stopień klasyfikacji „Riserva” w regionie Chianti Classico. Produkowane jest ze specjalnie wyselekcjonowanej odmiany gron sangiovese, co nadaje mu silny indywidualny charakter i osobowość. Polecane do świątecznej pieczeni.

* prezes Centrum Wina, prezes Stowarzyszenia Sommelierów w Polsce, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Znawców Gastronomii Francuskiej

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Ewa Bęczkowska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Po godzinach / Wina włoskie