Wino lodowe na uczelni

DI, PAP
opublikowano: 05-11-2012, 00:00

Wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron, zamierza wytworzyć w tym sezonie winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni.

Czeka tylko na minus 8 stopni nocą. Wino lodowe to trunek ekskluzywny. Ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje 10-15 litrów moszczu. Potem wino musi fermentować dwa lata, a następnie leżakować. Największa produkcja win lodowych odbywa się w Niemczech i w Kanadzie. „Winnica Nad Dworskim Potokiem” powstała w 2005 r., zajmuje powierzchnię ponad 3,3 ha, na której rośnie 11 tys. krzewów winorośli. Dzięki zmianom w przepisach akcyzowych może legalnie produkować i sprzedawać wytwarzany tam trunek. Wytwarzanie wina uniwersytecka winnica rozpoczęła po trzech latach od zasadzenia roślin, czyli od 2008 r.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu