Wiosenne wina chilijskie

Ewa Bęczkowska
opublikowano: 15-03-2002, 00:00

Jarosław Cybulski* o winach

Wtym tygodniu polecamy wina chilijskie, rocznik 2000: 35 South Chardonnay Central Valley oraz 35 South Sauvignon Blanc Central Valley w cenie 45 zł. Ich producentem jest firma San Pedro, której historia sięga połowy XIX wieku. Obecnie jest ona liderem na rynku chilijskim pod względem eksportowanych win, głównie ze względu na dwie marki: Gato Negro i Gato Blanco. Chile jako jeden z nielicznych krajów na świecie ma niezwykle sprzyjające warunkami do wytwarzania wina. Wszystkie tutejsze sadzonki są pochodnymi nie szczepionych krzewów sprowadzonych z Francji w 1850 roku. Wyjątkowo dobrze udaje się tutaj cabernet sauvignon oraz białe odmiany chardonnay i savignon blanc.

35 South Chardonnay jest winem bardzo wytrawnym o owocowych, intensywnych aromatach brzoskwiń, bananów z nutą wanilii i masła. Odznacza się pewną kremową krągłością, która świetnie harmonizuje z delikatną dębiną. Jest doskonałe do dań z drobiu, makaronów, risotta i ryb z grilla lub w kremowym sosie. Dobrze schłodzone smakuje naprawdę wybornie.

35 South Sauvignon Blanc ma piękną złocistą szatę z zielonkawymi refleksami i wielkie bogactwo aromatów tropikalnych owoców: cytrusów, papai, ananasów, oraz zapach świeżej trawy. Stanowi idealną kompozycję do delikatnych ryb, owoców morza, do sushi i kuchni chińskiej. Ma zaokrąglony, soczysty, jedwabisty smak, świetne na aperitif.

* prezes Centrum Wina, prezes Stowarzyszenia Sommelierów w Polsce, członek Międzynarodowego Stowarzyszenia Znawców Gastronomii Francuskiej

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Ewa Bęczkowska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy