Włosi marnotrawią ogromne ilości żywności

DI, PAP
15-10-2010, 06:05

Każda włoska rodzina wyrzuca co roku do  śmieci resztki jedzenia o wartości 515 euro, marnując 10 procent miesięcznych zakupów - takie szacunki podał w czwartek szef stowarzyszenia "Last minut market" Andrea Segre.

Na dwa dni przed ogłoszonym przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Światowym Dniem Wyżywienia szef organizacji, która prowadzi kampanię przeciwko pladze wyrzucania jedzenia, przedstawił dane świadczące o skali tego zjawiska. Jak poinformował, co roku we Włoszech nie wykorzystuje się 20 ton żywności o wartości rynkowej 37 miliardów euro.

To 3 procent włoskiego PKB - alarmuje.

Według ogłoszonego raportu przeciętna włoska rodzina wyrzuca codziennie jedną piąta kupionego chleba, 4 procent makaronu, 39 procent świeżych produktów, takich jak nabiał, jajka, wędliny i mięso, oraz 17 procent warzyw i owoców.

Jedzeniem tym można by nakarmić 44 miliony ludzi, cierpiących z powodu głodu - przypomniał prezes "Last minut market", który zabiega między innymi o rozpowszechnienie, zwłaszcza w handlu, idei wykorzystywania żywności, której grozi wyrzucenie.

Stowarzyszenie to ogłosiło rok 2010 "Rokiem przeciwko marnotrawstwu".

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Włosi marnotrawią ogromne ilości żywności