Czytasz dzięki

Włoskie restauracje notują 50-proc. spadek wpływów

PAP, DI
opublikowano: 11-06-2020, 20:45

Trzy tygodnie po ponownym otwarciu barów i restauracji we Włoszech notują one ponad 50-procentowy spadek wpływów. Tylko co trzeci lokal zachował tę samą liczbę personelu. Takie dane przedstawiła w czwartek federacja branży gastronomicznej, Fipe.

Według ogłoszonych danych działalność wznowiło w całym kraju prawie 95 procent barów i około 89 proc. restauracji.

Właściciele około 2,5 procent lokali deklarują, że na razie ich nie otworzą.

W restauracjach wpływy są niższe o 54 procent, a w barach prawie o połowę. Brakuje większości stałych klientów, a przede wszystkim turystów, zwłaszcza zagranicznych - odnotowano.

W ponad 30 proc. lokali gastronomicznych liczba pracowników została zredukowana o połowę.

Kryzys nadal dotyka branżę hotelarską. Według jej federacji otwarto na razie 25 procent hoteli i pensjonatów. Połowa z nich znajduje się w nadmorskich miejscowościach, powoli zapełniających się turystami. 

b960cf00-66b9-11ea-bc55-0242ac130003
Zdrowy Biznes
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
Zdrowy Biznes
autor: Katarzyna Latek
Wysyłany nieregularnie
Katarzyna Latek
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE

Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa.

Kliknij w link w wiadomości, aby potwierdzić subskrypcję newslettera.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości w ciągu kilku minut, prosimy o sprawdzenie folderu SPAM.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP, DI

Polecane