Żywność obniżyła globalną inflację

JKW
opublikowano: 09-05-2014, 00:00

Ceny żywności na świecie znowu poszły w dół. Globalny indeks, który pokazuje ich poziom, spadł w kwietniu 2014 r. o 3,5 pkt (do 209,3 pkt) w ujęciu rocznym i o 1,6 pkt w porównaniu z marcem — podał departament rolniczy (FAO) Organizacji Narodów Zjednoczonych. Ceny żywności jak na tę porę roku są najniższe od 2010 r. „Spadek wskaźnika w ostatnim miesiącu w głównej mierze spowodowany był znaczną redukcją cen nabiału, choć także pewnej obniżce cen cukrów i olejów roślinnych (…). Ceny zbóż i mięs nieznacznie w tym czasie poszły w górę” — tłumaczy FAO w komunikacie. Ceny żywności osiągnęły rekord na początku 2011 r. (indeks sięgnął 230 pkt). Od tego czasu notują powolną tendencję spadkową.

9proc. O tyle w trzy lata spadły ceny żywności na świecie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: JKW

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu