Żywność zdrowa na 90 procent

MAB
16-03-2009, 00:00

Komisja Europejska wprowadziła zmiany w przepisach dotyczących ekologicznej żywności.

Komisja Europejska wprowadziła zmiany w przepisach dotyczących ekologicznej żywności.

Od 2009 r. wszystkie składniki zdrowej żywności muszą pochodzić z gospodarstw prowadzących produkcję ekologiczną, a nie jak do tej pory 70 proc. składników żywności. Ograniczono także stosowanie dodatków do ekożywności. Nie można za nią uznać produktów konserwowanych promieniowaniem jonizującym, a także zawierających choćby śladowe ilości genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Po 1 stycznia 2009 r. wydłużono także listę produktów ekologicznych. Znalazły się na niej m.in. drożdże, ryby i wino.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: MAB

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Ekologia / Żywność zdrowa na 90 procent