Rosja: krokodyle mięso zamiast wołowiny

opublikowano: 10-10-2014, 13:05

Rosyjski nadzór rynku żywności zatwierdził import krokodylego mięsa z Filipin. Ma ono uzupełnić braki wynikłe z zakazu importu wołowiny i wieprzowiny sprowadzanej z Unii Europejskiej i USA.

Nadzór rynku spożywczego dodał filipiński Coral Agri-ventures Farm, dostawcę mrożonego mięsa krokodylego, do listy firm, które mogą eksportować do Rosji, podała agencja Interfax.

Kilogramowy filet z mięsa krokodyla kosztuje 500-600 filipińskich peso, czyli ok. 37-44 zł.

Wcześniej media informowały, że przedstawiciele rosyjskich władz odwiedzili Indie, gdzie rozmawiali o imporcie bawolego mięsa. W przeszłości Rosja nie zezwalała na jego sprowadzanie tłumacząc to niską jakością.

Niedawno rządowa Rossijskaja Gazeta opublikowała materiał, w którym opisywano zalety dań przyrządzanych z mięs uznawanych w Rosji dotychczas za egzotyczne. Artykuł pt. „Grilowane krokodyle i hipopotamy z rusztu” opisywał m.in. doznania smakowe po zjedzeniu mięsa m.in. kangura, rekina i strusia.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, themoscowtimes.com

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Rosja: krokodyle mięso zamiast wołowiny