Bez marnotrawstwa

Wyrzucanie żywności to problem o wymiarze nie tylko globalnym, ale też lokalnym i biznesowym. Zmagają się z nim m.in. sprzedawcy.

W Polsce rocznie trafia do kosza w sumie 9 mln ton żywności. Według Federacji Polskich Banków, regularne wyrzucanie jedzenia zdarza się 35 proc. rodaków. Ale bardzo duża część produktów spożywczych jest utylizowana jeszcze zanim trafi do konsumentów, m.in. przez sklepy, które nie zdołały sprzedać całego towaru przed upływem daty ich przydatności do spożycia.

Ograniczyć wyrzucanie żywności, zdaniem przedstawicieli założonej w 2017 r. firmy INEOGroup, twórcy systemu iXpos, można poprzez zwiększenie poziomu optymalizacji procesów sprzedaży i logistyki. Zespół proponuje oparte na samouczących się algorytmach narzędzie, którego jedna część instalowana jest przy stanowiskach kasowych, a druga na zapleczu sklepu lub — w przypadku rozwiniętej sieci sprzedaży — centralnie, także w systemie chmurowym. System wspomaga zarządzanie sprzedażą i analizuje drogę przechodzenia towaru od etapu przyjmowania dostaw i magazynowania aż po zakup przez klienta. Uwzględnia przy tym datę produkcji lub termin przydatności do spożycia. Firma rozpoczęła sprzedaż narzędzia na początku 2018 r. Kieruje je zarówno do właścicieli małych, prywatnych sklepów, jak i dużych, ogólnokrajowych sieci handlowych. Nie ujawnia listy odbiorców.

Poza sklepami spożywczymi z systemu iXpos korzysta także sieć z artykułami dekoracyjno-meblowymi ze 160 punktami sprzedaży oraz sieć popularnego producenta odzieży sportowej. Problem marnowania żywności, ale od konsumenckiej strony, próbuje „ugryźć” również firma SaveToDate. Opracowała aplikację mobilną, w której sprzedawcy mogą dodawać produkty o cenie obniżonej ze względu na bliski termin przydatności do spożycia. Informacje są przekazywane klientom w czasie rzeczywistym. Sklepy z obniżkami mogą wyszukiwać z użyciem geolokalizacji. Dla handlowców aplikacja może stanowić dodatkowy kanał promocyjny, pozwala też zmniejszać koszty magazynowania towarów, utylizacji i logistyki. © Ⓟ

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Bełcik

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Puls Innowacji / Bez marnotrawstwa