Branżę spożywczą czekają zmiany

ANNA MIREK
opublikowano: 2014-04-28 00:00

Europejski ustawodawca zdecydował się zrezygnować z możliwości kwalifikacji żywności jako „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego”.

Obecnie do tej grupy środków należą różnorodne preparaty, w tym tzw. żywność medyczna, preparaty dla sportowców, preparaty dla niemowląt czy środki bezglutenowe. Zmiany pociągną za sobą istotne konsekwencje dla przedsiębiorców z branży spożywczej, którzy w swoim portfolio mają środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, bo konieczne będzie ich dostosowanie do nowych wymogów najpóźniej do 20 lipca 2016 r.

Jednocześnie wraz z uchyleniem dotychczasowych przepisów unijnych rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE 609/2013 ustanawia specjalne kategorie żywności tzw. FSG (Food for Specific Groups), które tylko częściowo będą odpowiadać aktualnym kategoriom środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, np. żywność specjalnego przeznaczenia medycznego nadal będzie zaliczana do FSG, podczas gdy żywność dla sportowców, w tym napoje energetyczne, już nie będą mogły uzyskać takiego statusu. Przyczyną wprowadzenia nowych regulacji była potrzeba ujednolicenia niejednorodnej praktyki państw członkowskich, co negatywnie wpływało na wspólny rynek.

Co istotne, aktualnie obowiązujące dyrektywy unijne regulujące tę materię zostaną uchylone, a zastąpią je przepisy Rozporządzenia 609/2013 i innych aktów wykonawczych, które będą skuteczne w Polsce bezpośrednio. Tym samym nie będzie konieczna ich implementacja do prawa krajowego. Zmiany te będą jednak powodowały konieczność nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, a także ustawy refundacyjnej, która wprowadziła możliwość refundacji środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

ANNA MIREK,

prawnik, kancelaria CMS