Browar Amber szykuje letnią ofensywę

W tym sezonie firma z pomorskiego Bielkówka zamierza zdobyć podniebienia klientów nietypowymi dodatkami. Wypuści m.in. piwo z aframonem madagaskarskim.

Browar Amber warzy złocisty trunek od 1994 r. To jeden z najstarszych w Polsce browarów rzemieślniczych. W pierwszych latach w jego produkcji dominowały klasyczne piwne style, ale w ostatnim czasie coraz większa rolę odgrywają oryginalne smaki. Im poświęcona jest autorska seria produkcyjna — Po godzinach. Zaliczające się do niej piwa to interpretacje wybranych stylów piwnych, przygotowane przez piwowarów Ambera. Są warzone w krótkich seriach — każda w ilości 200 hektolitrów (czyli ok. 40 tys. butelek).

SEZONOWO:
Zobacz więcej

SEZONOWO:

Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber, zwraca uwagę, że latem popularne są piwa orzeźwiające, lekkie, kwaskowe, a nawet wytrawne. I w tym kierunku idzie oferta pomorskiej firmy. Fot. ARC

W zimniejszych miesiącach na popularności zyskują cięższe, bardziej esencjonalne trunki, dlatego w ramach serii Po godzinach browar z pomorskiego Bielkówka zaoferował klientom Cherry Milk Stout (jego nietypowe składniki to cukier mleczny i sok z wiśni) i Russian Imperial Stout (nuty gorzkiej czekolady pomieszanej z kawą i suszonymi owocami). Ale wiosną i latem Polacy zaczynają szukać piw lżejszych, o niższej zawartości alkoholu. Od kilku lat na popularności zyskują trunki bardziej wytrawne w smaku, czy nawet kwaśne.

— Dlatego na sezon wiosenno-letni planujemy w tym roku Apple Wheat, czyli — jak sama nazwa wskazuje — jabłko i pszenicę. To trunek w stylu graff, w którym mamy do czynienia z pewnego rodzaju piwo-cydrem, jest to bowiem piwo pszeniczne, ale ma też cechy fermentacji owocowej. Orzeźwiające, lekkie, kwaskowe, nawet wytrawne. I właśnie takie piwa są latem bardziej popularne. Wiosna i lato to też świetny okres na piwa w stylu pils — i tu proponujemy nasz Amber Pils, który chmielony jest na zimno trzema odmianami polskich chmieli: marynką, lubelskim i puławskim — wymienia Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber.

To nie koniec nowych produktów.

— Dodatkowo planujemy uwarzyć piwo, które było jedną z naszych głośniejszych premier w ubiegłym roku — czyli Saison na Madagaskar. To piwo w stylu saison z dodatkiem aframonu madagaskarskiego, trawy cytrynowej i skórki bergamotki, chmielone kilkoma odmianami chmielu — mówi Marek Skrętny.

Jego zdaniem w ostatnich latach gust piwny wielu rodaków bardzo ewoluował.

— Coraz więcej jest osób, które chcą pić piwa nie tylko smaczne, ale też uwarzone ze składników dobrej jakości. Najpierw zaczęliśmy zwracać coraz większą uwagę na to, co jemy. Od kilku lat rośnie świadomość tego, co pijemy. Właśnie dlatego browary rzemieślnicze zyskują coraz większą popularność. Dzisiaj w większości klubów i restauracji możemy znaleźć przynajmniej kilka rodzajów piw rzemieślniczych. O zapotrzebowaniu na nie świadczy też fakt, że coraz częściej można kupić je nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale również w popularnych sieciach spożywczych — zwraca uwagę Marek Skrętny.

Obecnie w Polsce działa około 200 browarów rzemieślniczych, a liczba premier piwnych to już ponad 1,5 tys. w skali roku. Ta różnorodność to w znacznej mierze wynik zmieniających się w zależności od pory roku piwnych gustów Polaków i ich otwartości na nowe smaki.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Sylwester Sacharczuk

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Puls Firmy / Browar Amber szykuje letnią ofensywę