Byd-Meat potrzebuje inwestora
Do końca roku NFI Victoria podejmie decyzję o sposobie i tempie przeniesienia produkcji Byd-Meatu na obrzeża Bydgoszczy. Fundusz poszukuje zarówno kupca na nieruchomości spółki w centrum miasta, jak i branżowego inwestora strategicznego dla przedsiębiorstwa.
W ciągu najbliższych dwóch lat powinno dojść do przeniesienia produkcji Bydgoskich Zakładów Mięsnych Byd-Meat na obrzeża miasta. NFI Victoria, większościowy akcjonariusz spółki (33 proc.), prowadzi obecnie rozmowy z kilkoma kontrahentami zainteresowanymi przejęciem nieruchomości spółki w centrum miasta.
Progresywna sprzedaż
— Zakładamy sukcesywne oddawanie nieruchomości w ręce przyszłego właściciela. Związane jest to z koniecznością utrzymania produkcji w zakładzie. Wybudowanie zupełnie nowego obiektu potrwa około dwóch lat. Zbyt wcześnie jest jednak na określenie kosztów tej inwestycji. Dokładny harmonogram powinien być przyjęty jeszcze do końca roku — mówi Krzysztof Jańczuk, dyrektor inwestycyjny w NFI Victoria.
Teren, na którym znajduje się zakład jest bardzo atrakcyjny, m.in. dla firm handlowo-usługowych. Podobną transakcję Victoria przeprowadziła w końcu 1997 r., kiedy większość nieruchomości upadłego Canoe-Meat z Łodzi przejęły Domy Towarowe Casino, polski oddział francuskiej sieci supermarketów.
Konieczny inwestor
Fundusz rozważa również dokapitalizowanie Byd-Meatu. Victoria dokonałaby tego jednak najchętniej z inwestorem branżowym.
— Prowadzimy rozmowy z kilkoma polskimi grupami z branży mięsnej oraz dwiema firmami zagranicznymi, które nie są jeszcze obecne na naszym rynku. Nie jest jeszcze przesądzone, jaki pakiet akcji przejmie inwestor — mówi Krzysztof Jańczuk.
Nowy zakład Byd-Meatu składałby się z ubojni i przetwórni. Firma nastawi się również na bardziej wyspecjalizowane przetwarzanie surowca. Obecnie bydgoska spółka wytwarza wszystkie rodzaje wyrobów mięsnych: półtusze, mięso przeznaczone do dalszego przetwarzania, wyroby wędliniarskie, konserwy. Przedsiębiorstwo zatrudnia 760 osób.