W malowniczej miejscowości Inveraray, w szkockich Highlands, stoi potężny zamek otoczony chłodnymi wodami Loch Fyne i majestatycznymi wzgórzami. To tutaj, pośród surowej szkockiej przyrody, narodziła się fascynująca opowieść o odwadze, tradycji i pasji. To historia klanu Campbell — jednego z największych i najstarszych klanów Szkocji, który trwale zapisał się na kartach szkockiej historii i kultury.
Dziś jego dziedzictwo trwa, nie tylko w murach zamku Inveraray, ale także w każdej kropli whisky Clan Campbell.
Korzenie i dziedzictwo
Historia klanu Campbell sięga XI wieku, kiedy to pierwsi członkowie rodu osiedlili się w Highlands, krainie gór i jezior. W XV wieku trzeci Książę Argyll, przywódca klanu, zdecydował o budowie zamku Inveraray nad brzegiem Loch Fyne. Ten imponujący zamek stał się domem dla wodzów klanu oraz symbolem jego siły i potęgi. Dziś zamek ten jest nie tylko historycznym monumentem, ale także żywym muzeum, które przyciąga turystów z całego świata. To tutaj mieszka stojący dziś na czele klanu, Torquhil Ian Campbell, 13. Książę Argyll, który nadal pielęgnuje tradycje swojego rodu, dbając o przekazywanie ich kolejnym pokoleniom.
Jednym z najważniejszych elementów dziedzictwa klanu Campbell jest whisky, która nosi nazwę rodu, a Torquhil Ian Campbell pełni rolę globalnego ambasadora marki Clan Campbell Scotch Whisky.
- Dla mnie whisky to przyjaźń, braterstwo. Chodzi o bycie razem. Chodzi o dzielenie się. Whisky nie jest trunkiem pitym w samotności – chcesz to robić z przyjaciółmi, z rodziną, z innymi ludźmi. Nigdy nie wpadłbym sam na szybką szklaneczkę whisky. Tak się po prostu nie robi – mówi 13. książę Argyll, dzieląc się ze światem unikalnymi wartościami stojącymi za rodzinnym skarbem w kolorze bursztynu.
Trunek z serca Szkocji
Clan Campbell to klasyczna szkocka whisky typu blended, która jest produkowana z najlepszych whisky zbożowych i słodowych destylowanych w Szkocji. Wszystkie jej składniki pochodzą z górzystego regionu Highlands, a fakt, że dojrzewa w bardzo chłodnym, umiarkowanym szkockim klimacie, sprawia, że jest wyjątkowa. Produkowana jest zgodnie z surowymi regulacjami określonymi w The Scotch Whisky Regulations, co jest gwarancją jej autentyczności.
Przepis na prawdziwą „szkocką” whisky podlega bardzo szczegółowym i restrykcyjnym wymogom. Po pierwsze musi być ona produkowana właśnie w Szkocji. Po drugie może być produkowana tylko z trzech naturalnych składników, jak zboże, woda oraz drożdże i według bardzo określonych parametrów. Po trzecie – musi dojrzewać w dębowych beczkach używanych wcześniej przez co najmniej trzy lata, o maksymalnej objętości 700 litrów
Produkcja whisky to proces powolny i niewymuszony, gdzie każdy krok ma znaczenie. Nawet rodzaj beczki, w której trunek dojrzewa, wpływa na jego ostateczny smak.
- Clan Campbell leżakuje w 200-litrowych beczkach po Bourbonie, z których alkohol może czerpać swój niepowtarzalny aromat. Z jednej strony posiada nuty kwiatowe, z drugiej - karmelu i słodu. Ma delikatny posmak dymny, który sprawia, że zyskuje wyjątkowy charakter. Idealny smak do degustowania, ale też do wykorzystywania w koktajlach. Clan Campbell wyśmienicie spełnia się w każdej z tych ról – zapewnia Janusz Trendewicz, ambasador marek w Stock Polska.
Wierność zasadom produkcji, lokalne składniki i korzenie sięgające wiele wieków wstecz sprawiają, że Clan Campbell to więcej niż whisky — to esencja szkockiej przyrody, kultury i tradycji zamknięta w każdej butelce.
Tradycja i nowoczesność
Jeszcze zanim whisky Clan Campbell trafi na podniebienie, już sam rzut oka na opakowanie zdradza głębokie zakorzenienie marki w szkockiej kulturze. Butelka tej whisky - ozdobiona symbolami, które od pokoleń definiują tożsamość klanu Campbell - to prawdziwa lekcja historii i hołd dla dziedzictwa zamku Inveraray. U szczytu etykiety widnieje herb klanu Campbell, a jej środkową część zdobi typowy dla Highlands górzysty krajobraz. Wytłoczona w szkle fibuła reprezentuje broszkę, która tradycyjnie dekoruje kilty klanu. Na butelce widnieje również motto klanu: „Ne Obliviscaris” („Nie zapominaj”) oraz podpis Torquhila Iana Campbella, szefa klanu Campbell. W wizualnej identyfikacji marki nie mogło zabraknąć także nawiązania do tartanu, niepowtarzalnego wzoru szkockiej kraty przypisanego do każdego szkockiego rodu. Tartan klanu Campbell, w kolorach zieleni, granatu i czerni, to jeden z najpopularniejszych na świecie szkockich wzorów. Kolory te towarzyszą również whisky Clan Campbell, aby podkreślić jej autentyczność i luksusowy charakter.
Clan Campbell to whisky głęboko zakorzeniona w szkockiej tradycji, która nie boi się nowoczesnych interpretacji i innowacji. Jest idealnym wyborem dla tych, którzy cenią marki o ponadczasowych wartościach, a jednocześnie pragną odkrywać nowe smaki i doznania w klasycznych alkoholach. Sączenie whisky na lodzie nigdy nie wyjdzie z mody, ale trunek ten jest też składnikiem bardzo często wykorzystywanym w miksologii.
- Z jednej strony whisky jest bazą znanych koktajli, a z drugiej inspiracją dla młodego pokolenia, które whisky chce łączyć na własnych zasadach. W tej chwili bardzo modne stały się połączenia z tonikiem czy imbirowymi napojami. Świeże, nowe i ciekawe. Dodatkowo cały czas szkocka whisky odnajduje się w ponadczasowym koktajlu sour, odrobinę twistowanym poprzez dodanie czerwonego wina. Już dawno odeszliśmy od stwierdzeń, co wypada lub nie wypada. Zmieniają się czasy i mody, a szkocka whisky nadal ma się dobrze – przekonuje Janusz Trendewicz.
Clan Campbell na międzynarodowej scenie whisky
W 2024 roku marka Clan Campbell została włączona do portfolio Stock Spirits Group, co zapoczątkowało nowy rozdział w jej historii. Whisky Clan Campbell dziś jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i drugą najlepiej sprzedającą się marką szkockiej whisky we Francji, co czyni ją naturalnym wyborem dla rynków europejskich. Teraz delektować mogą się nią również polscy koneserzy tego szlachetnego napoju. Clan Campbell to pierwsza własna marka whisky w portfolio Stock Polska, która pozwoli firmie wzmocnić swoją pozycję na rozwijającym się rynku whisky w Polsce.
- Marka Clan Campbell przyciąga ludzi, którzy chcą być częścią współczesnego ‘klanu’. Należeć do grupy z własnego wyboru - zauważa Izabela Głodek, dyrektor marketingu Stock Polska. - Jesteśmy przekonani, że nowa whisky w naszym portfolio nie tylko spełni oczekiwania polskich konsumentów, ale stanie się też jedną z najbardziej lubianych i angażujących marek szkockiej whisky - dodaje.
Kolejnym krokiem w rozwoju marki jest budowa nowej destylarni w Inveraray, zaplanowana na 2024 rok. Inwestycja ta, warta 30 milionów euro, ma na celu produkcję własnej whisky single malt, co jeszcze bardziej umocni Clan Campbell na międzynarodowej mapie whisky.
Wraz z rozwojem nowej destylarni w Inveraray i wprowadzaniem whisky na kolejne rynki europejskie przyszłość marki wygląda obiecująco.
Whisky Clan Campbell pozostaje wierna swoim szkockim korzeniom, jednocześnie otwierając nowe rozdziały w historii miłośników whisky na całym świecie. Dla wielu jest to więcej niż whisky; to symbol przynależności do większej społeczności, hołd dla tradycji i sposób na dzielenie się wyjątkowymi chwilami z bliskimi.