Rosną obawy, że anomalie pogodowe spowodowane przez El Nino odbiją się negatywnie na podaży cukru. Jednocześnie rośnie na niego popyt w Azji.

Międzynarodowa Organizacja Cukru prawdopodobnie podwyższy prognozę niedoboru cukru w sezonie 2015-16, powiedział jej szef, Jose Orive. W kolejnym sezonie prognozowane jest utrzymanie się niedostatecznej podaży.
- Przyszły rok zapowiada się „byczo” i takie też są oczekiwania rynku – mówi James Cassidy, szef globalnego rynku instrumentów pochodnych na cukier w Societe Generale w Nowym Jorku.
Cena cukru surowego z dostawą w lipcu wzrosła o 2,2 proc. do 17,07 centów za funt w piątek na ICE Futures U.S. w Nowym Jorku. Wcześniej notowano go po 17,29 USD, najwięcej od 9 września 2014 roku.
Od początku roku cukier zdrożał o 12 proc.
Fundusze hedgingowe i inni spekulanci oczekują dalszego wzrostu notowań cukru. Ich długie pozycje netto sięgnęły 10 maja 193340 kontraktów futures i opcyjnych, wynika z najnowszych danych. Były największe od listopada 2013 roku. Bruno Lima, szef rynku cukru i etanolu w INTL FCStone w Nowym Jorku prognozuje, że cena cukru wzrośnie do 20 centów do końca tego roku.
W Polsce od września 2015 r. do marca 2016 r. wyprodukowano 1,4 mln ton cukru wobec 1,9 mln ton przed rokiem, poinformowało w poniedziałek ISBNews, powołując się na GUS. Niedobory cukru na rynku uzupełniane były zwiększonym importem.
Polski eksport cukru w roku gospodarczym 2015/2016 (do marca) spadł o 11 proc. w skali roku do 199 tys. ton, informuje ISBNews powołując się na obliczenia Agencji Rynku Rolnego. Wpływy z eksportu spadły o 6 proc. do 87 mln EUR.