Eksport drobiu wzrósł wartościowo o 20 proc. w 2015 r.

ISBNews
opublikowano: 14-03-2016, 14:24

Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu wzrósł o 18% r/r do 951 tys. ton w 2015 r., a jego wartość wzrosła o 20% do 1,936 mld euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów i analizy własne.

"Dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu w 2015 r. wyniosło ok. 1 696 mln euro i było o 22% wyższe od wyników z 2014 r." - czytamy w raporcie.

Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso i podroby drobiowe, wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 18% do ok. 840 tys. ton, a wartość wzrosła o 20% do 1,638 mld euro. FAMMU/ FAPA podkreśla też, bardzo dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów z drobiu, wolumen wzrósł o 23% do 81 tys. ton, a wartość zwiększyła się o jedną czwartą do 221 mln euro.

Wolumen eksportu żywego drobiu z Polski w 2015 . wzrósł o 3% do 25 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 6% do 73 mln euro. W handlu żywcem drobiu od lat odnotowujemy jednak ujemne saldo (-76 mln euro). Niemcy pozostały największym odbiorcą żywca z drobiu z Polski, jednak wartość wysyłek spadła jednak o 7% do 28,7 mln euro. Wzrosła natomiast sprzedaż na rynki wschodnie - na Ukrainę (+7%), do Rosji (+4%) i na Białoruś (+49%), podano także.

"Wielkość polskiego importu sektora drobiu w 2015 r. wyniosła 144,8 tys. ton i była o 6% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 5% do 239,9 mln euro. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 4% wartościowo do 149,7 mln euro" - czytamy dalej w materiale.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBNews

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu