COVID-19 przyczynił się do rekordowego spadku cen homarów w USA. Ceny są najniższe od co najmniej czterech lat. Epidemia wstrzymała ich eksport do Chin, gdzie tradycyjnie podczas obchodów nowego roku zwykle jego sprzedaż rośnie. Amerykańscy producenci zostali z zapasami tysięcy kilogramów skorupiaków, które próbują teraz sprzedać. W efekcie homary zalały północnoamerykański rynek. Ostatnie obchody Chińskiego Nowego Roku odwołano w związku z rosnącą liczbą zachorowań. Epidemia pogłębiła więc straty amerykańskich dostawców, którzy i tak w ostatnich miesiącach mocno odczuli wzrost chińskich ceł w związku z amerykańsko-chińską wojną handlową. Przez lata USA były największym eksporterem homara do Chin.
Homary w USA potaniały
opublikowano: 2020-03-08 22:00
To, co niegdyś było luksusowe, przez koronawirusa może stać się dostępne dla fanów wykwintnej, ale tańszej kuchni — napisał Bloomberg.