Likwidacja cukrowni w Dobrem i Unisławiu w Kujawsko- Pomorskiem

Polska Agencja Prasowa SA
opublikowano: 06-01-2006, 20:28

Cukrownie w Dobrem Kujawskiem i Unisławiu (Kujawsko-Pomorskie) w piątek definitywnie zakończyły produkcję. Grupa BSO Polska, do której należą oba zakłady, podjęła decyzję o ich likwidacji - poinformował British Sugar Overseas (BSO) w komunikacie.

Cukrownie w Dobrem Kujawskiem i Unisławiu (Kujawsko-Pomorskie) w piątek definitywnie zakończyły produkcję. Grupa BSO Polska, do której należą oba zakłady, podjęła decyzję o ich likwidacji - poinformował British Sugar Overseas (BSO) w komunikacie.

    Zamknięcie cukrowni, jak głosi komunikat BSO Polska, jest "bezpośrednio spowodowane wprowadzeniem bardzo radykalnych zmian na rynku cukru w UE, które mają doprowadzić do obniżenia cen buraków o 40 proc. i ceny referencyjnej cukru o 36 proc.", ale "umożliwi utrzymanie przez BSO Polska obecnej pozycji".

     Pracę straci około 300 osób zatrudnionych w Dobrem Kujawskiem i Unisławiu. Według kierownictwa grupy, załodze zaproponowano pakiet socjalny, ale nie ujawniono jego szczegółów. Dotychczas BSO Polska prowadził produkcję, oprócz likwidowanych cukrowni, w Ostrowitem (Kujawsko-Pomorskie) i Glinojecku (Mazowieckie). Spółka miała kontrakty z 8 tys. plantatorów, uprawiających buraki na powierzchni 32 tys. hektarów.

    Obecnie cała produkcja grupy ma być skoncentrowana w Ostrowitem i Glinojecku. W ostatnich latach w obu cukrowniach przeprowadzono inwestycje pozwalające utrzymać wysokość produkcji w mniejszej ilości zakładów.

    Kwota cukrowa (A i B) należąca do tej grupy zakładów, wynosząca 183 tys. ton, stanowi 11 proc. produkcji kwotowej polskiego cukrownictwa. Dyrektor zarządzający BSO Polska Derek Morgan zapewnił, że jego firma jest zainteresowana zachowaniem posiadanej kwoty produkcji cukru.

    W Polsce działa 5 koncernów cukrowych - Krajowa Spółka Cukrowa (40 proc. w rynku), Pfeifer und Langen (16 proc.), Nordzucker (8 proc.), Sudzucker (25 proc.) i British Sugar Overseas - BSO (10 proc.). W sumie limit produkcji cukru w Polsce wynosi 1,6 mln ton w podziale na w/w spółki cukrowe.

  Na początku grudnia podczas debaty w Sejmie, na możliwość ograniczenia produkcji cukru w naszym kraju przez zachodnie koncerny cukrowe działające w Polsce, zwrócił uwagę minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

    Jak wyjaśnił wówczas, do ograniczenia produkcji cukru może zachęcać rekompensata w wysokości 730 euro za tonę, wypłacana za trwałe zmniejszenie produkcji.

    Pod koniec listopada 2005 r. ministrowie rolnictwa krajów Unii Europejskiej porozumieli się w sprawie reformy rynku cukru, która zmierza do ograniczenia produkcji i uprawy buraków cukrowych w UE. Reforma zakłada, że cena cukru zostanie w ciągu czterech lat zmniejszona o 36 proc., czyli docelowo do 400 euro za tonę. W pierwszym roku (kampania 2006/07) obniżka wyniesie 20 proc. Cukrownie będą zachęcane do zaniechania produkcji rekompensatami, sięgającymi w pierwszych dwóch latach 730 euro za tonę cukru (potem 625 i 520 euro).

    Cena buraków cukrowych spadnie o 39 proc. - z 43 do 26 euro w kampanii 2009/10. Plantatorzy buraków cukrowych dostaną rekompensaty w wysokości 64,2 proc. poniesionych strat w ramach dopłat bezpośrednich.

Zdrowy Biznes
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
×
Zdrowy Biznes
autor: Katarzyna Latek
Wysyłany nieregularnie
Katarzyna Latek
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Polska Agencja Prasowa SA

Polecane