Listy

RG
opublikowano: 2004-05-18 00:00

O ile może zdrożeć mieszkanie?

- Chciałbym kupić mieszkanie w spółdzielni. Zapisałem się na miejsce w bloku w styczniu, inwestor ma być wybrany w tym miesiącu, a więc w chwili, gdy nowy VAT już obowiązuje. Termin oddania — czerwiec 2005. W maju mam zapłacić 15 tys. zł — to opłata za ziemię, dokumentację itd. Później co jakiś czas, jeszcze nieokreślony, mam płacić po 15 tys. zł i tak aż spłacę wszystko. W określonych miesiącach płaci się po 200- -300 zł za 1 mkw. (mieszkanie 50 mkw.), więc wychodzi taka suma. Przypuszczalna cena to około 2200-2300 zł za mkw.

Czy po wejściu nowej ustawy o VAT mogę się spodziewać podwyższonej sumy za 1 mkw.; jaka to może być podwyżka? Nie interesuje mnie, ile wykonawca czy inwestor zapłacą VAT-u, ale ile procentowo lub kwotowo mogę zapłacić więcej za 1 mkw.

Grzegorz

- Na początku pozwolę sobie zauważyć, że finalny wzrost ceny za 1 mkw. mieszkania może być wynikiem nie tylko wzrostu stawki VAT na materiały budowlane, ale przede wszystkim koniunktury na rynku tychże materiałów. Jeszcze przed akcesją Polski do UE wysoki popyt na tego typu produkty spowodował niebezpieczny wzrost cen. Po 1 maja ich wzrost o dodatkowe 22 proc. VAT powinien w znacznym stopniu zbilansować spadek cen netto. W efekcie końcowym koszty budowy mieszkania mogą się zwiększyć o blisko 5 proc., jednakże jest to uzależnione od zbyt wielu czynników typowo rynkowych, aby stwierdzać to w chwili obecnej definitywnie.

Niezależnie od powyższego, z art. 208 § 1 prawa spółdzielczego wynika, że wszyscy członkowie spółdzielni obowiązani są uczestniczyć w kosztach budowy, eksploatacji i utrzymania nieruchomości spółdzielczych przez wnoszenie wkładów mieszkaniowych lub budowlanych oraz uiszczanie innych opłat zgodnie z postanowieniami statutu spółdzielni. W związku z powyższym członkowie będą musieli pokryć koszt budowy mieszkań zaakceptowany przez zarząd w rozliczeniu finalnym z wykonawcą. W praktyce niemal zawsze zdarza się, że jest on wyższy od początkowych założeń. W Pana konkretnym przypadku też należałoby wziąć to pod uwagę, jednak zdecydowanie nie wiązałbym rosnących kosztów bezpośrednio z wprowadzeniem nowej ustawy o VAT.

Robert Mikulski

radca prawny, partner w Kancerii Stopczyk & Mikulski