Lody z okienka bez kasy fiskalnej

18-08-2015, 22:00

Usługi gastronomiczne to dostarczanie żywności i usług pozwalających na jej natychmiastowe spożycie — przypomina fiskus.

Nie w każdym przypadku sprzedawca lodów i zimnych napojów musi ewidencjonować obroty i podatek od towarów i usług (VAT) w kasie fiskalnej. Przedsiębiorca może być zwolniony z tego obowiązku, jeśli spełni dwa warunki. — Przedsiębiorcy, prowadzący sprzedaż czy świadczenie usług na rzecz osób fizycznych, powinni rejestrować przychody przy użyciu kasy fiskalnej. Nie muszą tego robić ci, których obrót w ciągu roku nie przekracza 20 tys. zł — przypomina ogólną zasadę Marek Siudaj z Tax Care. Zwraca jednak uwagę, że nie jest to reguła dla każdej branży.

Zobacz więcej

ashton/Flickr

Nie obejmuje ona np. usług gastronomicznych czy przygotowywania posiłków dla odbiorców zewnętrznych, czyli cateringu. Jeden z przedsiębiorców, prowadzący lodziarnię sezonowo, w cieplejszych miesiącach roku, uważa, że jego działalność nie ma charakteru takich usług i ma prawo do zwolnienia z ewidencji kasowej. Zwrócił się w tej sprawie do izby skarbowej, dla uzyskania niezbędnej interpretacji podatkowej.

Przedsiębiorca sprzedaje lody włoskie i zimne napoje. Podaje je klientom przez okienko lodziarni. Kupujący nie spożywają tych artykułów na miejscu. Sprzedawca wyjaśnił, że nikt nie może wejść do lokalu i zjeść ich na miejscu. Nie ma zastawy, sztućców, kelnerów, stolików, nie ma przygotowywania żywności ani cateringu — niczego, co kojarzy się ze standardowym pojmowaniem usługi gastronomicznej. Przedsiębiorca stwierdził, że w tej sytuacji nie musi używać kasy fiskalnej. Jego działalność to dostawa towaru, a wartość obrotu z tego tytułu nie przekroczyła w 2014 r. granicy 20 tys. zł i jego zdaniem tak samo będzie w tym roku.

Izba Skarbowa w Łodzi przyznała mu rację. Przypomniała też, że według unijnych przepisów usługi restauracyjne i cateringowe to dostarczanie gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie (sygnatura IPTPP3/4512-189/15-4/MJ).

— To oznacza, że tego rodzaju działalność nie może polegać wyłącznie na dostarczeniu żywności czy napojów, ale ten element powinien być częścią działalności, w której powinny przeważać usługi — podkreśla Marek Siudaj.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Iwona Jackowska

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Prawo / Lody z okienka bez kasy fiskalnej