Mięso bizona rekordowo drogie

Powiększanie stad przez kanadyjskich hodowców spowodowało, że cena mięsa bizona jest rekordowo wysoka.

W listopadzie za kilogram mięsa bizona trzeba było zapłacić rekordowe 24,93 CAD (79,10 zł). Jest o 41 proc. droższe niż rok wcześniej i kosztuje prawie dwukrotnie więcej niż wołowina. Powodem jest spadek podaży mięsa, którą powoduje powiększanie stad przez hodowców liczących na dalszy wzrost cen. W 2016 roku do rzeźni w Kanadzie trafi prawdopodobnie 10,5 tys. bizonów, czyli 25 proc. mniej niż rok wcześniej.

Zobacz więcej

Bizony Bloomberg

Popyt na mięso bizona rośnie w miarę coraz większej popularności niszowych produktów wśród amerykańskich konsumentów. Sprzyja temu także korzystniejszy dla Amerykanów kurs wymiany dolara amerykańskiego. Popyt na mięso bizona tłumaczony jest jego „organicznością”. Bizony jedzą tylko trawę, a ich mięso ma mniej kalorii, cholesterolu i tłuszczu niż wołowina. W hodowli bizonów nie wykorzystuje się antybiotyków i hormonów. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, Bloomberg

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Mięso bizona rekordowo drogie