Mozzarella wybielana sodą, chemicznie odświeżane ryby...

  • DI
opublikowano: 17-02-2019, 22:00

...mięso z nielegalnego uboju i chleb z pieców opalanych toksycznym drewnem — takie oszustwa przy produkcji żywności we Włoszech wymieniono w raporcie „Agromafie”, sporządzonym przez rolniczą organizację Coldiretti we współpracy m.in. z Instytutem Badań Politycznych, Ekonomicznych i Społecznych Eurispies.

Raport przedstawia rezultaty śledztw i efekty konfiskat. „Organizacje przestępcze przynoszą na włoskie stoły produkty nielegalne, niebezpieczne i wytwarzane w drodze wyzysku siły roboczej”. Obroty gangów, także mafijnych, szacuje się na ponad 24 mld EUR rocznie. Największe zagrożenie stanowią stare ryby odświeżane za pomocą zabronionej substancji o nazwie cafados; to mieszanka kwasów organicznych i wody utlenionej, którą łączy się z lodem. Obłożone nią ryby sprawiają wrażenie świeżych. Związek Coldiretti przypomniał również o zjawisku nadzorowanego przez klany mafijne nielegalnego uboju zwierząt, bez żadnej kontroli sanitarnej. Podkreślił, że sprowadzany do Włoch ryż z Birmy pochodzi z terenów prześladowanej i mordowanej ludności Rohingja. Odnotował też import żywności, której produkcji towarzyszy wyzysk dzieci. Na tej „czarnej liście” produktów wymieniony jest także chleb pieczony w piecach, do których wrzuca się fragmenty lakierowanych mebli oraz miód wytwarzany z dodatkiem syropu ryżowego bądź kukurydzianego.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: DI, PAP

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

, Prawo