Nowa żywność wkroczy do Europy

Anna BełcikAnna Bełcik
opublikowano: 2015-11-17 22:00

90 - tyle rodzajów nowej żywności dopuszczono do obrotu w UE w latach 1997-2014.

Unia zmienia procedury wprowadzania nowej żywności na rynek. Chce zwiększyć poziom innowacyjności sektora spożywczego.

Komisja Europejska (KE) wydała rozporządzenie dotyczące tzw. nowej żywności, czyli produktów, które — według definicji — nie były spożywane w Unii Europejskiej (UE) na dużą skalę przed majem 1997 r. (data wejścia w życie pierwszego rozporządzenia w tej sprawie). Zapisy sprzed blisko 20 lat przestały odpowiadać rynkowym wymogom, obecnemu poziomowi wiedzy o żywieniu i technologiom produkcji. Ich wznowiona wersja ma m.in. skrócić czas rozpatrywania wniosków o zezwolenie na nową żywność; obecnie procedura trwa średnio 3,5 roku. Pozwala tym samym na szybsze wprowadzenie produktów na rynek. Pod uwagę zostało wzięte bezpieczeństwo nowej żywności. Naukowej oceny ryzyka jej stosowania będzie dokonywać Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Zezwolenie będzie trzeba uzyskać przed zastosowaniem w żywności nanomateriałów, czyli materiałów lub substancji wytwarzanych na poziomie atomów i cząsteczek. Również ich bezpieczeństwo oceni EFSA. W przepisach mowa jest także o owadach jako produktach spożywczych. Definicją „nowej żywności” objęto całe owady; wcześniej mowa była jedynie o składnikach żywności pochodzenia odzwierzęcego, w tym o odnóżach, skrzydłach, głowach owadów. Otrzymanie zezwolenia UE na wprowadzenie danego produktu do obrotu będzie oznaczać możliwość prowadzenia jego sprzedaży we wszystkich państwach członkowskich. Jednak każde państwo — jeśli mimo wszystko uzna dany produkt za niebezpieczny dla zdrowia publicznego — będzie mogło zawiesić lub czasowo ograniczyć sprzedaż produktu. Nowe przepisy zaczną obowiązywać w dwa lata po wejściu w życie rozporządzenia, w praktyce pod koniec 2017 r. © Ⓟ

Innowacje spożywcze

Firma Zentis Polska, działająca w sektorze przemysłu spożywczego, zajęła pierwsze miejsce w konkursie Beverage Innovation Awards 2015. Wyróżnienie przyznano jej za żelki o smaku chili z białkiem roślinnym. Do finału zakwalifikowany został także inny jej produkt — preparat z otrębami wzbogacony o witaminę K2. Firma pracuje też nad składnikami do napojów, w tym żelkami w formie kulek z płynnym środkiem. Spółka, z centralą w Akwizgranie, w Niemczech, już pracuje nad kolejnymi nowatorskimi składnikami do napojów. Skupia się także na komponentach do produktów mlecznych oraz produktach piekarskich i słodyczach.