Ceny zielonego owocu smaczliwki są tak wysokie, że producenci guacamole (meksykański sos na bazie awokado — przyp.) korzystają z substytutów. Można się nabrać — oszukane guacamole trudno odróżnić od prawdziwego. W meksykańskiej prasie pojawiają się już jednak informacje o tym, że w barach serwujących tacos w Meksyku zamiast awokado do przyrządzania quacamole coraz częściej używany jest zmiażdżony kabaczek, który po zmieszaniu z przyprawami, miechunką pomidorową, kolendrą, czosnkiem i jalapeño przypomina w smaku i wyglądzie tradycyjne guacamole. To nie pierwszy przypadek takiego oszustwa na rynku spożywczym — przypomina „The Guradian”. Od koniny sprzedawanej jako wołowina po tilapię udającą suma podrabiana żywność to plaga tej branży.
Oszukane Guacamole plagą meksykańskich smakoszy
opublikowano: 2019-07-25 22:00
Wielbiciele tacos maczanych w sosie z awokado płaczą, bo czują się „faulowani” — pisze „The Guardian”.