Piwo wytrawne jak szampan

Najnowszym krzykiem mody w branży piwowarskiej jest Brut IPA. Polskich smakoszy złocistego trunku chce przekonać do tego stylu browar z Poznania.

Wielkopolski Browar Kingpin w kręgu piwoszy jest znany z eksperymentów z dodatkami, ale też z ciekawych kooperacyjnych piw warzonych z browarami rzemieślniczymi z całej Europy. Warto dodać, że piwowarzy z Kingpina są aktywni również jako sędziowie w konkursach piwnych w wielu krajach.

Takie spotkania to dobra okazja do wymiany doświadczeń, pomysłów i inspiracji. I właśnie śledząc nowinki, szefowie Browaru Kingpin zainteresowali się piwnym stylem, który na początku zdobył zwolenników w słonecznej Kalifornii. Ich kubki smakowe podbija Brut IPA. Do jej warzenia używa się amylazy — enzymu, którego piwowarzy używają, gdy tworzą mocne piwa, aby uczynić je bardziej wytrawnymi. Ale tym razem zostało wykorzystane przy warzeniu lekkiej IPY. Efektem jest trunek mocno wytrawny, stąd w nazwie stylu „brut” (słowo używane w branży szampanów, oznaczające najbardziej wytrawne produkty). Kingpin jako pierwszy w Polsce uwarzył trunek w tym stylu — Beatnik.

Piwo trafiło do multitapów i sklepów specjalistycznych przed wakacjami. Cieszyło się dużym zainteresowaniem, dlatego Kingpin poszedł za ciosem i wprowadził kolejną nowość — Session Brut IPA, czyli Beatnik Junior. Słowo „session” w nazwie oznacza, że jest to IPA delikatniejsza, o niższej zawartości alkoholu. Szefowie browaru mają nadzieję, że propozycja znajdzie fanów — i już myślą nad kolejnymi propozycjami dla piwoszy. © Ⓟ

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Sylwester Sacharczuk

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Puls Firmy / Piwo wytrawne jak szampan