Czarcie zrazy, cepeliny z mięsem, bliny ze śmietaną, kołduny w rosole — te i inne przysmaki pojawiły się w warszawskich restauracjach Al Pomodoro. Dni kuchni litewskiej, zorganizowane wspólnie z Centrum Informacji Turystycznej Litwy, trwają do 10 lutego.
— W 2003 r. prowadziliśmy akcję „wejście do Unii zacznij od kuchni”, prezentując europejskie potrawy narodowe. Goście tak zasmakowali w daniach litewskich, że proszą o powtarzanie dni nie włoskich czy francuskich, lecz litewskich. To ich czwarta edycja. Tym razem można też przejrzeć — i zabrać ze sobą — przewodniki turystyczne, informatory kulturalne, mapy Litwy. Przy posiłkach planują więc podróż, a w tle gra dyskretnie litewska muzyka
— opowiada Wojciech Macutkiewicz, właściciel Al Pomodoro.
W 2009 r. Wilno będzie Europejską Stolicą Kultury, dlatego w Al Pomodoro można się zapoznać z ofertą kulturalną i turystyczną Litwy. A jest z czym.