Polska może już eksportować mięso do Egiptu

PAP
opublikowano: 04-03-2016, 20:28

Główny Inspektorat Weterynarii uzgodnił z egipskimi władzami weterynaryjnymi wzory świadectw dla mięsa drobiowego i wołowego, co oznacza, że polskie firmy mogą rozpocząć tam jego eksport - poinformował zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Negocjacje w tej sprawie prowadzone były ponad rok, rozmowy z Egiptem zostały podjęte na prośbę polskich firm, które oceniły, że sprzedaż mięsa na ten rynek jest perspektywiczna. Egipt ma 80 mln mieszkańców i wielu turystów - zaznaczył wiceszef Inspekcji.

O akceptacji wzorów świadectw zdrowia dla eksportu dla mięsa drobiowego oraz wołowego z Polski egipska służba weterynaryjna poinformowała polską placówkę dyplomatyczną w Kairze 1 marca 2016 r.

Według wiceszefa weterynarii zainteresowanych eksportem jest 19 zakładów mięsnych, na razie zatwierdzone są trzy zakłady: dwa drobiarskie i jednej producent mięsa wołowego. W poniedziałek zostanie zorganizowane spotkanie w celu rozszerzenia listy chętnych do wysyłki mięsa do Egiptu - poinformował Jażdżewski.

Egipscy inspektorzy planują przyjazd do Polski w kwietniu br. w celu kontroli kolejnych zakładów drobiarskich i wołowych.

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Polecane