Przedsiębiorcy na Podlasiu budują okręg spożywczy

Anna BełcikAnna Bełcik
opublikowano: 2013-04-29 00:00

Współpraca zamiast rynkowej rywalizacji — branża spożywcza z Polski Wschodniej łączy siły i organizuje klaster.

Z inicjatywy przedstawicieli istniejącego już Klastra Instytucji Otoczenia Biznesu powstaje kolejne zrzeszenie, Podlaski Okręg Spożywczo-Przemysłowy (POSP), czyli klaster skupiający firmy z trzech województw Polski Wschodniej. Ma zwiększyć efektywność promocji lokalnych przedsiębiorstw, poprawić ich innowacyjność i konkurencyjność rynkową, a także ułatwić dostęp do finansowania zewnętrznego.

— W naszym regionie brakuje tego typu przedsięwzięcia. Małe gospodarstwa nie są w stanie konkurować z coraz większymi koncernami wchodzącymi na polski rynek. Jednoczenie się mniejszych przedsiębiorstw zwiększa ich konkurencyjność, umożliwia także wdrażanie nowych technologii i innowacyjnych rozwiązań — zauważa dr Andrzej Borusiewicz, dziekan Wydziału Technicznego Wyższej Szkoły Agrobiznesu w Łomży. Klaster ma łączyć firmy branży spożywczej, uczelnie i władze samorządowe.

Jak podaje Tomasz Kozłowski, prezes nowego klastra spożywczego, obecnie podpisywane są listy intencyjne, które stanowią punkt wyjścia do zawarcia kolejnych porozumień i umów klastrowych. Zrzeszeni przedsiębiorcy będą mieli m.in. dostęp do bezpłatnych usług doradczych, informacyjnych i szkoleniowych.

Działania klastra będą nastawione również na organizację misji gospodarczych, targów, wystaw, prowadzenie badań naukowych, a także przygotowywanie wniosków o dofinansowanie projektów rozwojowych z pieniędzy unijnych lub programów rządowych.