Najnowsze dane wskazują, że w 2017 roku przeciętna konsumpcja mięsa spadła o 2,6 proc. czyli o 2,2 kilograma. To jej największy roczny spadek od 1990 roku, w którym zaczęto publikować dane.

W podziale na rodzaje mięsa największy spadek zanotowała wołowina. Jej przeciętna konsumpcja spadła w Szwecji o 1,1 kilograma i wynosiła w ubiegłym roku 24,5 kg na osobę. Konsumpcja wieprzowiny spadła o 0,8 kilograma do 32,7 kg, a drobiu o 0,4 kilograma do 23,2 kg. Jagnięcina to jedyny rodzaj mięsa, którego konsumpcja wzrosła. Poszła w górę o 0,1 kilograma do 1,9 kg.
Wśród przyczyn spadku konsumpcji mięsa w Szwecji eksperci wskazują m.in. rosnąca popularność wegetarianizmu, dyskusje dotyczące wpływu hodowli zwierząt zmiany klimatu, aspekty zdrowotne, a także przyczyny natury etycznej.