Rémy Martin - czyli jak koniak podbija serca milenialsów

  • Materiał partnera
opublikowano: 05-12-2019, 22:00

Rémy Martin to jedna z najpopularniejszych marek koniaków we współczesnej kulturze pop. Wymieniana jest w piosenkach raperów, występuje w filmie „Wściekłe psy”, a także w teledysku „Blurred Lines” oraz „Give It 2 You” Robina Thicke.

Stałe odmładzanie marki, trafianie z trunkiem w gusta milenialsów, to zadanie, które przypadło obecnemu Mistrzowi Piwnicy Rémy Martin. Baptiste Loiseau, bo właśnie o nim mowa, objął tę wyjątkową posadę w wieku zaledwie 34 lat i od 2014 r. dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, zarażając miłością do koniaku młodsze pokolenia. Baptiste proponuje podchodzenie do trunku z większą odwagą. Masz ochotę na drinka? Śmiało sięgnij po butelkę Rémy Martin, wrzuć do szklanki kilka kostek lodu, dolej koniaku, dodaj ginger ale lub wypróbuj klasyczny i prosty koktajl Sidecar (koniak, sok z cytryny, likier pomarańczowy). Brzmi jak profanacja? Nie, już nie. To światowy trend, w który z powodzeniem wpisuje się Rémy Martin. Koktajlowe wariacje na bazie koniaku to jednak jedyna ekstrawagancja. Nie znajdziemy jej w sposobie produkcji. Tutaj marka stawia na metodę niezmienianą od czasów założyciela destylarni Rémy'ego Martina – właściciela winnicy, który w 1724 r. oficjalnie rozpoczął wytwarzanie i sprzedaż koniaku pod swoim nazwiskiem.

Co ciekawe, używanie nazwy koniak jest chronione prawem francuskim. Jest to tzw. AOC, Appellation d’Origine Contrôlée, według którego należy spełnić kilka istotnych warunków: do produkcji muszą zostać wykorzystane konkretne odmiany winogron rosnących w regionie Cognac, które następnie przechodzą podwójną destylację w miedzianych alembikach i leżakują w dębowych beczkach przez co najmniej dwa lata. Metody destylacji Rémy Martin nie zmieniły się do dzisiaj. Grupa używa tylko małych miedzianych destylatorów, w których przygotowywane jest wino z osadem drożdży, aby uchwycić wszystkie bogate owocowe i złożone aromaty. Destylację powtarza się po raz drugi, aby zachować tylko najbardziej niezbędne i wyjątkowe smaki. Dzięki starannemu doborowi najlepszych eaux-de-vie i długiemu procesowi starzenia, Rémy Martin jest w stanie wyprodukować wyjątkowo aromatyczne i intensywne koniaki. Jedna butelka może zawierać setki różnych eaux-de-vie, zebranych, destylowanych i dojrzewających w beczkach przez różne okresy czasu.

Do połącznia rozległej palety i uzyskania charakterystycznego stylu koniaku (harmonijnego, bogatego i długo cieszącego podniebienie), potrzebne jest wyjątkowe wyczucie Mistrza Piwnicy. Pieczołowitość towarzysząca marce została wielokrotnie doceniona. Pierwszy raz już w 1738 roku, zaledwie 14 lat po rozpoczęciu produkcji przez dom koniakowy Rémy Martin, sam król Francji Ludwik XV, przyznał Rémy Martin wyłączne prawo do sadzenia nowych winnic. Ta rzadka królewska licencja stanowiła rzeczywiste uznanie dla kunsztu twórców trunku. Winogrona są sercem i duszą koniaku. W Rémy Martin używa się wyłącznie tych z najbardziej luksusowych obszarów regionu Cognac — Grande Champagne i Petite Champagne.

Charakteryzują się wyjątkowo kredową ziemią. W produkcji dozwolone jest wykorzystanie wyłącznie trzech szczepów winogron: dominującego Ugni Blanc, z nutą Colombard i Folle Blanche. Zbiory odbywają się po wygaszeniu letnich upałów, od końca września do początku października. Owoce są delikatnie wyciskane, a sok pozostawia się do fermentacji przez pięć do siedmiu dni. Rezultatem jest białe wino ze składnikiem alkoholowym od 7 do 9 proc., wytrawne i kwaśne, bez dodatku cukru. Tradycyjny proces destylacji trwa od października do marca.

Wykorzystywane w nim małe miedziane kadzie pozwalają na zachowanie większej głębi i intensywności aromatu, niż przyniosłyby to nowoczesne metody stosowane na dużą skalę. Takie podejście pomaga również zachować spójność smaku. Każda partia jest destylowana dwukrotnie, co trwa około 24 godzin. Destylacja jest długa, ale niezbędna do uzyskania najczystszej esencji aromatów winogron. Stosuje się ją od czasu założenia domu w 1724 r. Efektem każdej destylacji są wyłącznie najczystsze i najbardziej aromatyczne eaux-de-vie, czyli wody życia, będące klarownymi płynami o zawartości alkoholu około 70 procent. Do uzyskania litra esencji potrzebne jest 12 kilogramów winogron. Po destylacji nadchodzi czas, aby wybrać eaux-de-vie, która będzie się starzeć w piwnicach. Każdego roku ponad 1000 producentów winogron przedstawia swoje eaux-de-vie do selekcji. Dla Mistrza Piwnicy każdy destylat ma wyjątkową osobowość, posiadającą nieco inne smaki i aromaty. Wyzwaniem jest zachowanie charakteru Fine Champagne Cognac i unikalnego stylu Rémy Martin. W miesiącach zimowych komitet degustacyjny zbiera się kilka razy w tygodniu, aby skosztować od 20 do 30 eaux-de- -vie na sesję. W trakcie sezonu posmakują ponad 2000 próbek. Pochodzenie każdej z nich jest poufne. Komitet szuka tych, będących synonimem elegancji i harmonii.

Po tym rygorystycznym procesie selekcji destylaty są przechowywane w piwnicach, gdzie naturalnie ulegają procesowi starzenia w dębowych beczkach. Beczki Rémy Martin wykonane z francuskiego dębu Limousin, produkuje zakład bednarski Seguin Moreau. W magazynach Rémy Martin w Merpins znajduje się ich około 140 tys. i jest to największa kolekcja na świecie. Podczas procesu starzenia pewien procent eaux-de-vie wyparowuje w powietrze. Nazywamy to „angel share”, czyli częścią zabieraną przez anioły, której nie jest w stanie uchwycić człowiek. Co ciekawe, codziennie wyparowuje około ośmiu tysięcy butelek.

Kto może sprawdzić jakość gotowego trunku? To rola Mistrza Piwnicy, którego wiedza pozwala również na odtworzenie dowolnej kompozycji na bazie posiadanych eaux-de-vie, by zadowolić najbardziej wymagającego konesera – klasyka oraz podążającego za trendami milenialsa.

RÉMY MARTIN VSOP

Rémy Martin VSOP Mature Cask Finish to idealne połączenie poddane dodatkowemu dojrzewaniu w 20-letnich francuskich beczkach z dębu Limousin. Uwodzi nieprzeciętnym smakiem i aromatem, który uzyskano wykorzystując najdoskonalsze destylaty liczące od 4 do 12 lat. Remy Martin VSOP prawdziwa klasyka cechująca się jedwabną strukturą, perfekcyjną harmonią oraz pełnią smaku.

  • długość leżakowania - 4-12 lat
  • finishowanie w 20-letnich dębowych beczkach

LOUIS XIII

Jest niekwestionowanym królem wśród koniaków. W ekskluzywnej karafce z wyjątkowego kryształu Baccarat, zdobionej 24-karatowym złotem umieszczono kompozycję eaux-de-vie w całości pochodzących z Grande Champagne. Wiek najstarszych z nich przekracza 100 lat. LOUIS XIII to ulubiony koniak Eltona Johna i Christiana Diora, a także Królowej Elżbiety II. Winston Churchill świętował nim swoje zwycięstwo w wyborach w 1951 roku.

  • najznamienitsza kompozycja 1200 najstarszych i Euax-de-vie
  • ekskluzywny koniak z serca Cognac – regionu Grande Champagne
  • najstarsze destylaty leżakowane ponad 100 lat w wyjątkowych francuskich beczkach Limousin
  • luksusowa karafka z renomowanego kryształu Baccarat
  • karafka zdobiona 24-karatonym złotem

RÉMY MARTIN ACCORD ROYAL 1738

Rémy Martin Accord Royal 1738 to idealna propozycja dla koneserów ekskluzywnych alkoholi. Koniak ten został stworzony w celu upamiętnienia historycznego wydarzenia – przyznania Remy Martin w 1738 roku prestiżowej licencji nadanej przez króla Francncji Ludwika XV. Jest to harmonijnie skomponowana kompozycja ponad 200 aux-de-vies z apelacji Fine Champagne. Dojrzewa ona w beczkach z francuskiego dębu Limousin nadając mu bogatego i wyjątkowego smaku.

  • kompozycja ponad 200 różnych destylatów z apelacją Fine Champagne
  • koniak uznany w 1738 roku przez króla Francji Ludwika XV

RÉMY MARTIN XO Rémy Martin XO to idealny koniak dla koneserów, którzy poszukują tego co najlepsze. Tworzy go ponad 350 różnych eaux-de-vie pochodzące w 85% z najznamienitszych piwnic regionu Grande Champagne. Całość zamknięta jest w karafce inspirowanej promieniami słońca i podkreślającej głęboki, bursztynowo-złoty kolor koniaku. W Remy Martin XO można odnaleźć smak ciepłych i wyrazistych aromatów oraz długiej i aksamitnej trwałości smaku. Na aromat składają się kwiatowe nuty jaśminu i irysu.

  • kompozycja ponad 350 różnych eaux-de-vie
  • Butelka inspirowana promieniami słońca
  • długość leżakowania - min. 10 lat
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Materiał partnera

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu