Risotto i kawa lecą w kosmos

Nawet w kosmosie nie można jeść byle czego — uznała Samantha Cristoforetti, włoska astronautka, która rozpoczyna wkrótce półroczną misję na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).

Doprowadziła do tego, że z orbitalnego jadłospisu wyrzucono nasyconą chemikaliami żywność. We współpracy z laboratorium w Turynie opracowała dania z dodatkiem ważnych dla diety warzyw strączkowych: znakomitej fasoli z Piemontu i soczewicy z Sycylii, a także bobu z Emilii-Romanii. W menu znajdzie się risotto, komosa ryżowa, znakomite przyprawy i desery. Nie zabraknie też najlepszej włoskiej kawy. Dla astronautów skonstruowano specjalny ekspres do jej parzenia w warunkach nieważkości.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Przemek Barankiewicz, PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu