Skup żywca rośnie, skup zboża bez zmian

Zbiejcik Maciej
opublikowano: 1999-01-22 00:00

Skup żywca rośnie, skup zboża bez zmian

Państwowe Zakłady Zbożowe w dalszym ciągu utrzymują skup ziarna na poziomie do 20 tys. ton tygodniowo. Jednak łączna wielkość zakupionych zbóż od producentów w sezonie 1998/99 stanowi do tej pory zaledwie około 3,3 proc. ogólnych zbiorów. O ile skup zbóż w PZZ-ach kształtuje stały poziom, o tyle nareszcie rośnie wielkość kupowanego żywca wołowego i wieprzowego. Takie sygnały napływają z zakładów mięsnych.

WEDŁUG szacunków Państwowej Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych od momentu zakończenia żniw Państwowym Zakładom Zbożowym udało się skupić z rynku 877,2 tys. ton zbóż. Najbardziej preferowanym przez nie ziarnem jest tradycyjnie pszenica, której skup stanowił ponad 81 proc. całości.

W ubiegłym tygodniu do PZZ-ów dostarczono 18,1 tys. ton zbóż, w tym 15,3 tys. ton pszenicy. Producenci mogli uzyskać w tym okresie średnio 415 zł/tonę pszenicy, a za żyto 287 zł/t. Najmniej za pszenicę oferowano w woj. kujawsko-pomorskim (360 zł/t), a najwięcej w woj. warmińsko-mazurskim (490 zł/t). Jeśli chodzi o żyto, to najbardziej usatysfakcjonowani z ceny byli rolnicy z woj. warmińsko-mazurskiego, gdzie można było uzyskać nawet 360 zł/t, a najmniej w woj. zachodnio-pomorskim, bo mogli dostać jedynie 220 zł/t.

W TYM SAMYM czasie na giełdach towarowych cena oferowanej pszenicy osiągnęła rozpiętość od 390 do 495 zł/t, a żyta kształtowała się w przedziale 265-305 zł/t. Z kolei na targowiskach płacono za te towary odpowiednio 454 zł/t i 312 zł/t.

NATOMIAST na rynku mięsa po niezbyt udanym początku roku jest nadzieja na poprawę w skupie żywca. Zakłady mięsne skupiły w ubiegłym tygodniu 11 381,3 ton żywca. Złożyło się na to 8 586,1 ton trzody chlewnej oraz 2 794,6 ton bydła. Należy odnotować, że jest poprawa o 1 009,1 ton (trzody skupiono o 660,2 ton więcej, a bydła o 349,6 ton) w porównaniu z okresem od 4 do 9 stycznia.

ŚREDNIA cena skupu trzody chlewnej klasy I wynosiła w tym okresie 2,53 zł/kg, a młodego bydła klasy A—2,96 zł/kg.

Najniższe ceny za trzodę proponowano rolnikom w zakładach mięsnych z Inowrocławia, zaledwie 2,10 zł/kg. Natomiast najwięcej otrzymywali producenci w Grodkowie 3,50 zł/kg. Różnica w cenie wynosi zatem około 40 proc.

BYDŁO NAJTANIEJ skupowały ostatnio zakłady mięsne w Brodnicy (2,50 zł/kg), a najdrożej zakłady mięsne w Nisku, Sanoku, Rawie Mazowieckiej oraz Igloopol w Krakowie (3,20 zł/kg).

Z ostatnich notowań Pekpolu wynika, że średnia cena skupu trzody chlewnej wynosi 2,36 zł/kg, a bydła 2,83 zł/kg.

Maciej Zbiejcik