Wydział Promocji Handlu i Inwestycji (WPHI) Ambasady RP w Helsinkach zaprasza przedsiębiorców do udziału w seminarium „Discover Polish Food”. Odbędzie się ono 29 listopada w stolicy Finlandii. Do udziału w wydarzeniu zostały zaproszone także fińskie firmy reprezentujące sieci miejscowych sklepów, hurtowników i dystrybutorów. Łącznie — ok. 60 firm. „Discover Polish Food” to kolejne wydarzenie, któregocelem jest wzrost eksportu polskiej żywności do Finlandii. Efekty tych wysiłków są bardzo przyzwoite — w ciągu kolejnych czterech lat eksport z Polski do kraju tysiąca jezior corocznie wzrastał średnio o 20,1 proc., by w 2010 r. osiągnąć wartość 83,3 mln EUR. Jeśli chodzi o polskie produkty spożywcze, duże szanse eksportowe Ambasada RP upatruje w takich obszarach, jak wyroby mleczne, napoje alkoholowe, świeże owoce i warzywa, pasze dla zwierząt i mrożonki. W sektorze mięsnym pole do popisu mają producenci wołowiny, cielęciny i baraniny. Polscy przedsiębiorcy zainteresowani współpracą z fińskim rynkiem powinni przesłać na adres WPHI materiały promocyjne i aktualną ofertę eksportową.
18.11 Do tego dnia polskie firmy zainteresowane udziałem w seminarium powinny się zgłosić do WPHI.
Kontakt z organizatorem
tel.:+358 9 686 0060 fax: +358 9 686 00610 e-mail: [email protected]