Spożywcy jadą do Finlandii

SACH
opublikowano: 17-11-2011, 00:00

Seminarium w Helsinkach pomoże polskim firmom znaleźć kontrahentów na fińskim rynku.

Wydział Promocji Handlu i Inwestycji (WPHI) Ambasady RP w Helsinkach zaprasza przedsiębiorców do udziału w seminarium „Discover Polish Food”. Odbędzie się ono 29 listopada w stolicy Finlandii. Do udziału w wydarzeniu zostały zaproszone także fińskie firmy reprezentujące sieci miejscowych sklepów, hurtowników i dystrybutorów. Łącznie — ok. 60 firm. „Discover Polish Food” to kolejne wydarzenie, któregocelem jest wzrost eksportu polskiej żywności do Finlandii. Efekty tych wysiłków są bardzo przyzwoite — w ciągu kolejnych czterech lat eksport z Polski do kraju tysiąca jezior corocznie wzrastał średnio o 20,1 proc., by w 2010 r. osiągnąć wartość 83,3 mln EUR. Jeśli chodzi o polskie produkty spożywcze, duże szanse eksportowe Ambasada RP upatruje w takich obszarach, jak wyroby mleczne, napoje alkoholowe, świeże owoce i warzywa, pasze dla zwierząt i mrożonki. W sektorze mięsnym pole do popisu mają producenci wołowiny, cielęciny i baraniny. Polscy przedsiębiorcy zainteresowani współpracą z fińskim rynkiem powinni przesłać na adres WPHI materiały promocyjne i aktualną ofertę eksportową.

18.11 Do tego dnia polskie firmy zainteresowane udziałem w seminarium powinny się zgłosić do WPHI.

Kontakt z organizatorem

tel.:+358 9 686 0060 fax: +358 9 686 00610 e-mail: helsinki@trade.gov.pl

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: SACH

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu