Spożywka ma się dobrze

opublikowano: 14-12-2017, 22:00

Koniunktura sprzyja branży spożywczej, choć wiele produktów jest podatnych na nagłe ryzyko. Problemem są także bariery handlowe.

Atradius przyjrzał się sytuacji na polskim i europejskim rynku spożywczym, a efektem tego było sporządzenie Market Monitora, cyklicznego raportu ubezpieczyciela. Jeden z głównych płynących z niego wniosków jest taki, że polscy przedsiębiorcy w przyszłym roku raczej nie mają co liczyć na wyższe ceny. Największą dynamikę mamy już za sobą. Najbardziej skorzystali na niej producenci mleka i jaj. W 2018 r. tylko w niektórych, przede wszystkim sezonowych kategoriach produktowych, będzie można jeszcze zaobserwować nieznacznie wyższe stawki.

— Prognozujemy, że zwyżki cen żywności będą niższe niż obserwowane w 2017 r., choć trzeba brać pod uwagę nieprzewidywalne czynniki — takie jak warunki pogodowe w 2018 r. W naszej ocenie perspektywy dla branży spożywczej pozostają pozytywne — mówi Arkadiusz Taraszkiewicz, dyrektor regionalny ds. oceny ryzyka w Atradius Credito y Caucion w Polsce. Jeśli chodzi o zagranicę, przedsiębiorcy powinni zwrócić szczególną uwagę na produkcję i przetwórstwo mięsa na niektórych dużych rynkach europejskich, takich jak Francja, Niemcy i Wielka Brytania. Ubezpieczyciel przestrzega, że w wyniku zwyżek cen skupu pojawiło się wyższe ryzyko kredytowe dla firm działających w tej branży. Oprócz tego należy pamiętać, że poszczególne segmenty produktowe w sektorze spożywczym pozostają w dalszym ciągu podatne na nagłe ryzyko, takie jak niestabilność cen towarów czy problemy zdrowotne trzody. Zagrożeniem może się okazać także zwiększanie barier handlowych. Na wielu rynkach eksport odgrywa zasadniczą rolę w rentowności sektora spożywczego, co niekiedy rekompensuje słabsze wyniki na rynkach krajowych.

— Dobra koniunktura gospodarcza na Zachodzie będzie istotnym czynnikiem wspierającym wzrost eksportu — uważa Arkadiusz Taraszkiewicz. © Ⓟ

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Sylwia Wedziuk

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Firmy / Spożywka ma się dobrze