Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) informuje, że pierwszy etap kontroli cen artykułów spożywczych po obniżeniu od 1 lutego VAT z 5 do 0 proc. w ramach tzw. tarczy antyinflacyjnej, zakończył się po myśli rządu.
- Większość sprawdzonych przez inspektorów sieci handlowych dostosowała ceny bezpośrednio po obniżce podatku VAT. Niemal we wszystkich monitorowanych sieciach ceny większości produktów spadły o 4 proc. lub więcej. Sporadycznie mieliśmy do czynienia ze wzrostem cen w badanych sieciach. Dotyczyło to ok 6 proc. produktów – mówi Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.
Jak przekazał „PB” urząd, Inspekcja Handlowa zbadała w lutym 2022 r. ceny ponad 6,5 tys. produktów żywnościowych w ok. 200 placówkach handlowych w całym kraju. Monitoring dotyczył kilkunastu produktów jak np. masło, mleko, chleb, olej, cukier, mąka, jajka, nabiał, mięso, warzywa i owoce.
UOKiK nie ukarał ani jednego sklepu. Wcześniej, gdy rząd obniżał VAT na żywność do 0 proc., UOKiK dawał do zrozumienia, że będzie nakładał kary pieniężne nawet do 10 proc. rocznego obrotu na tych handlowców, którzy nie uwzględnią obniżki w cenach na półkach. Okazuje się, że nie było konieczności finansowego karania przedsiębiorców. Gdy UOKiK groził karami, pojawiło się wiele opinii eksperckich, że nie miałby umocowania prawnego do nakładania takich sankcji, ponieważ urząd nie ma prawa przymusić nikogo do stosowania oczekiwanych cen - to rynek o nich decyduje.
Gdy rząd przyjmował przepisy dotyczące obniżki VAT na żywność, przedsiębiorców zbulwersował obowiązek umieszczania przy kasach tablic informujących o obniżce podatku. Inspektorzy inspekcji handlowej sprawdzali, czy tablice są umieszczane przy kasach. UOKiK jednak nie podaje statystyk w tym zakresie tzn. w ilu przypadkach obowiązek ten nie był realizowany i czy ktoś został ukarany.
Zerowy VAT na wybrane produkty spożywcze ma obowiązywać do końca lipca 2022 r.