Do takich wniosków doszli naukowcy Uniwersytetu Kalifornia w Los Angeles (UCLA) testujący zachowanie szczurów, którym przez sześć tygodni zamiast wody podawany był bogaty w cukier syrop kukurydziany.
Po sześciotygodniowej kuracji grupa szczurów, której podawany był cukier nie potrafiła odnaleźć wcześniej zapamiętanej drogi i wykazywała ogólną dezorientację. Druga grupa gryzoni, nie poddana diecie wysokocukrowej, bez problemu odnajdowała wyjście z zapamiętanego labiryntu.
Wnioski nasuwają się same. Dostarczanie do organizmu dużej ilości cukru powoduje osłabienia pracy mózgu oraz zaburzenia procesów zapamiętywania. Badanie nie określają jednak, jaka ilość cukru może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu człowieka.
- Nasze doświadczenie ilustruje, że styl odżywania się ma ogromny wpływ na sposób naszego myślenia – mówi Gomez-Pinilla, członek grupy badawczej UCLA.
